Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарство просвете: Само још годину дана продужетака за "вечите студенте"?

rssBookmark and Share

Београд 09.09.2016. З.С. Јужна Србија Инфо

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са Миланом Петковићем председником Студентске конференије универзитета Србије и другим члановим Председништва СКОНУС-а, као највишег представничког тела студената.

Универзитет у Нишу
Универзитет у Нишу

На састанку одржаном у Министарству, представници СКОНУС-а изнели су захтеве да се продужи рок за завршетак студија студентима који студирају по старом програму, да се студенти који су у текућој години остварили 48 ЕСПБ рангирају у оквиру квоте за финансирање из буџета у школској 2016/2017. години, као и да се студенти завршне године студија уписани 2013/2014., а  који се финасирају из буџета, задрже право да се по истеку редовног трајања студија финасирају из буџета најдуже још годину дана.

Такође, представници СКОНУС-а, изнели су захтев  и да се првим генерацијама студената уписаних по Болоњи 2007/2008. и 2008/2009. године омогући  додати рок од годину дана да заврше студије. Уз присуство помоћника министра за правне послове Весне Лукић, закључено је да се то питање мора разматрати у неким ширим оконостима и да се неће занемарити.

Министар Шарчевић је рекао да ће учинити све како би Србија имала што више академских грађана и позвао представнике студента да се укључе у рад на изради новог Закона о високом образовању, као и да учествују у свим радним групама Министарства, а које се тичу високог образовања. Саговорници су се сагласили да представници студената треба да буду један од партнера у процесу реформи високог образовања.

Министар Шарчевић  је предложио формирање заједничке радне групе која би пратила цео процес преласка са старих на нове студисјке програме, као и процес оптерећења студената који студирају по Болоњи.

Договорено је и да се у наредном периоду одрже нови састанци у вези са свим отвореним питањима  која се тичу правила студирања.

Састанку су присуствовали и чланови Председништва СКОНУС-а: Мирза Ашћерић, са Државног универзитета у Новом Пазару, Недељко Мишић са Универзитета у Крагујевцу, Милан Савић са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Игор Кнежевић са Универзитета у Новом Саду и Небојша Алексић са Универзитета у Београду.

Састанку није присуствовао представник Универзитета у Нишу.

Највише потписника петиције за продужетак рока је са Универзитета у Београду, затим Нишу и Новом Саду.

Нишки "вечити студенти" кажу да су стали са два три испита и да је чињеница да професори имају речи хвале за њих на испитима.

Они додају и да суи професори разочарани болоњским генерацијама које на факултете долазе неписмени, без довољно знања и све завршавају „на математичке поенчиће”.

Процена је да у Србији има око 20.000 студента по старом систему, који чекају на решење.

Коментара: 0


#   Београд   буџет   студенти   Министарство просвете   Милан Петковић   Болоњска декларација   Универзитет у Нишу   СКОНУС   Младен Шарчевић   Милан Савић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима