Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Младим талентима награда „Светислав Милић – младима од срца“, принцези Љубици "Плакета мира"

rssBookmark and Share

Ниш 15.11.2021. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Данас су у организацији Хуманитарне организације "Нађи Раила" у Официрском дому у Нишу свечано уручене награде „Светислав Милић – младима од срца“ у сарадњи са организацијом ИТКонект Додела награда је одржана у присуству породице Карађорђевић, као и представника Града Ниша.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Град Ниш био је престоница за преко 14 изабраних лауреата из шест различитих области, за младе научнике , хуманитарце, спортисте и уметнике.

Јован Милић из Канцеларије за младе нагласио је да се награда по трећи пут додељује младим и талентованим људима из читаве Србије.

Фозо: Нишке вести

“Од 116 пристиглих пријава, од којих је 96 испуњавало неке наше критеријуме, одабрано је 14 најбољих младих лауреата, односно двоје лауреата који данас добијају специјалну награду и данас је Ниш домаћин најбољим младим људима из читаве Србије. Јако је важно да мотивишемо младе људе да наставе да се баве науком, културом, хуманитарним радом, спортом и да просто те младе људе приказујемо јавности, будући да свако друштво треба да се заснива на одређеним вредностима, а сведоци смо да наше друштво постаје не баш тако здраво, поготову за младе.”

Он је објаснио да су критеријуми за добијање признања зависили од конкретне категорије.

“Ако говоримо о категорији наука и образовање, један од основних критеријума су били успеси на домаћим и међународним такмичењима и објављени научни радови. Уколико говоримо о хуманитарном раду битно је колико је та особа мотивисала друге људе да крену његовим стопама и колико се кроз тај хуманитарни рад помаже одређеној групи појединаца. Када говоримо о спорту, то су наравно спортски резултати. Свака категорија има неке своје критеријуме и ми смо јако срећни да је комисија одабрала праве младе људе. Није им било лако, одлучивали су читавог октобра месеца, али у комисији су заиста људи који, својим биографијама, задивљују и инспиришу све људе, објашњава Милић.

Милић објашњава да је на идеју о покретању оваквог признања дошао тако што је желео да оснује награду која ће подржати и мотивисати младе људе. Прва награда је тематски била посвећена мајкама, али и његовом деки, Светиславу Милићу, будући да ове године се обележава годишњица његове смрти.

„Желео сам да створим једну велику породицу здравих младих људи, породицу која ће сваке године расти“, каже Јован Милић, оснивач и утемељивач Награде „Светислав Милић – младима од срца“.

Љубица Карађорђевић, из фондације “Корени” изразила је задовољство поводом плакете мира.

Фото: Нишке вести

“Ово је једно велико признање, и мени лично, и свима онима који стоје иза Дечјег фестивала фондације “Корени” и ветар у леђа да наставимо да радимо ово што смо радили до сада, знајући да неки млади људи то гледају и да им то значи. Све те награде, стипендије и признања су велика ствар и дају додатни подстрек да радимо на себи”, рекла је Карађорђевић, и додала да су даљи планови њене фондације усмерени пре свега на дечији фестивал, али и ка развоју младих у правцу предузетништва, као и садржаји за децу, пре свега Шумадије, јер су још увек мала организација.

Душица Тричкович директорка Основне школе Радоје Домановић која је понела награду за Институцију године, изјавила је да је поносна на свој колектив, јер одолева изазовима у овом тешког времена и великим искушењима.

“ Заиста нам је јако драго што смо у време ове пандемије скупили снаге и енергије и, пуни ентузијазма, радили са ученицима и развијали њихов грађански дух, и створили услова и за групу А и за групу Б да ради под једнаким условима. Дакле, што се тиче наше школе, није било група и онлајн наставе у прошлој години”,  казала је Тричковић.

 

Према речима, Лазара Стошића, добитника награде из области науке и образовања, студента завршне године Медицинског факултета у Нишу, награда је, пре свега, признање за досадашњи рад и труд.

Награде су уручене у шест категорија: наука и образовање, култура и уметност, спорт, хуманитарни рад и мирна борба за људска права, институција године и специјална признања.

“Изабран сам две године заредом, за најбољег студента Медицинског факултета. Поред тога, од поласка на факултет, аутор и коаутор сам три научно-истраживачка рада. Активан што с тиче омладинског активизма. Од 2016. сам укључен у рад Европског парламента младих”, рекао је Стошић.

О Награди „Светислав Милић – младима од срца“

Светислав Милић, рођен је 9.10.1963. гоидне у Јасеници (општина Житорађа), где је завршио основну школу. Након тога уписује Војну школу тадашње ФНРЈ. На дошколовавању у Бања Луци је био пар година, управо у том грду је упознао и своју девојку, касније супругу Љубицу. Службовао је у великом броју градова, увек за отадзбину, те је целу своју породицу селио за Ковиливо, Лесковац, Сисак и последњи пут Ниш, где остаје до своје смрти. У пензју одлази као старији заставник. Добитник је великог броја одликовања који су му додељени за војен заслиге, Преминуо је 11. 11.2004. у Војној болници у Нишу, а уз дозволу његове породице формирано је ово признање са одговарајућим слоганом: „Младима од срца“.


#   Ниш   Јован Милић   Нађи Раула пројекат   Светислав Милић награда   Карађорђевић   Љубица Карађорђевић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима