Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полиција опет вози са летњим пнеуматицима

rssBookmark and Share

29.01.2014.

Синдикат српске полиције (ССП) скренуо је пажњу јавности на чињеницу да полицајци на задатке и по снегу и мразу иду у аутомобилима са летњим гумама, јер зимских нема довољно.

Томислав Николић је некако успео да дође до зимских гума, остали у полицији немају таквих привилегија.

Полиција опет вози са летњим пнеуматицима

Очекивали бисмо да МУП као институција која је задужена да спровођење Закона о безбедности саобраћаја и контролу и кажњавање несавесних возача треба да даје позитиван пример осталим учесницим у саобраћају када је реч о употреби зимских гума.

Међутим, како тврде у полицијском синдикату, у пракси ситуација је управо супротна - многа полицијска возила и у јеку зиме опремљена су летњим гумама.

"Када грађани виде полицијско возило по леду, снегу и суснежици са летњим гумама не треба да криве полицајце. Они возе оно што им је дато. Нико свој живот не ризикује ако на то није приморан, као што је то полиција у данашње време", саопштава Синдикат српске полиције.

"Срамота нас је што вас кажњавамо, а ни сами нисмо исправни. За то, међутим, нисмо криви ми, већ наш послодавац", оцењују у том синдикату.

Коришћење неодговарајућих гума закон види као тежу техничку неисправност, а строго третира и прекорачење брзине, невезивање појаса или претицање на забрањеним деоницама. Међутим, ко може да казни полицајце који су једини овлашћени за овај посао? Ово питање нарочито је значајно због ризика који прети осталим возачима и пешацима.

Дамир Окановић, из Комитета за безбедност саобраћаја, у коришћењу возила МУП са летњим гумама види опасност за саме полицајце, али и све друге учеснике у саобраћају.

"То је противзаконито и изазива општу опасност. Не видим оправдање да би било ко изашао на улицу возилом које није технички исправно. То се посебно односи на службе, попут полиције или хитне помоћи, које по природи посла морају да возе нешто другачије него обични грађани", подсећа Окановић.

Како изгледа када полицијско возило изађе на снег са неодговарајућим гумама могли смо да видимо на снимку који је наш дописник снимио током зиме 2012/2013.

Да ситуација са зимским гумама није сјајна потврђују и у Независном сидикату полиције. Велимир Барбунов из овог синдиката наглашава да није сасвим тачно да полицајци задатке обављају у неисправним аутомобилима.

Он признаје и да је бесмислено да полиција сама себе кажњава за коришћење летњих гума, када зимских - нема.

"МУП је у последње време набавио одређене количине зимских пнеуматика и тако донекле ублажио проблем", наводи Велимир Барбулов.

Адвокат Божо Прелевић каже да надзор над радом, па и кршењем прописа полицијских службеника има Сектор унутрашње контроле МУП, али његови резултати су слаби.

"Владавина права подразумева једнакост свих пред законом. У случајевима када полиција прави исте прекршаје, за које уредно кажњавају грађане, реч је о својеврсном лицемерству органа реда", објашњава Прелевић.

 

video...

Коментара: 0


#   полиција   синдикат   зима   гуме   Дамир Окановић   Божо Прелевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима