Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На нишкој Кардиохирургији отворена банка крви „Др Давид Албала”, прва јужно од Београда

rssBookmark and Share

Ниш 12.09.2022. Јована МИладиновић, Нишке вести

На Клиници за кардиохирургију УКЦ Ниш данас је свечано отварена Банка крви „др Давид Албала”. Откривањем спомен-бисте њему у част, обележено је и 30 година од поновног успостављања дипломатских односа између Републике Србије и државе Израел

Фото: Нишке вести Јована МИладиновић
Фото: Нишке вести Јована МИладиновић

Први пут јужно од Београда, крв и крвни деривати биће доступнији на бржи и ефикаснији начин свим пацијентима УКЦ Ниш којима буде било потребно.

Комплетну опрему за Банку крви у вредности од око 200.000 евра донирала је Амбасада Израела у Србији.

„Болничка банка крви је темељ клиничке трансфузиологије, гране медицине која добија све већи значај у свакодневној, модерној клиничкој пракси. Посебно ако је та Банка на клиници за Кардиохирургију где је циљана, врло често правовремена и правилно индикована терапија крвљу и продуктима од крви неопходна. Донација је обухватила опрему аутоматску и мануелну за претрансфузионо тестирање пацијената, наменске фрижидере и замрзиваче за складиштење крви, системе за суво отапање и све оно што је неопходно за једну модерну Банку крви“, казао је Др Милан Лазаревић, начелник Банке крви.

Лазеревић посебно истиче да је оперема најмодернија и најсавременија што ће умногоме олакшати и унапредити клинички рад.

„Крв ћемо удоступити нашим пацијентима, другим речима да поред болесничке постеље, без неког додатног чекања налазе све оно што им је потребно, да досадашњи високи квалитет лечења још више унапредимо“, појашњава он.

Директор центра “Симон Визентхал” Ефраим Зуроф казао је да постоји стара јеврејска изрека која каже да је крв душа и додаје да ће Банка крви помоћи да и лекари и пацијенти лакше превазиђу здравствене проблеме.

Болница је место где осећате пуно туге, али и пуно среће. Пуно туге јер људи умиру овде, а пуно среће јер се људи овде и рађају“, прича Зуроф.

Амбасадор Израела Јахел Вилан подсећа да се ове године обележава 30 година од поновног успостављања дипломатских односа између Србије и Израела и додаје да је отварање Банке крви у Нишу једна од значајнијих ствари које су се десиле током његовог мандата.

Јако ми је драго што ће Банка крви носити име по Давиду Албали, који представља најбољу персонификацију тог пријатељства и добрих односа између наших народа“


#   Ниш   Израел   трансфузија крви   Завод за трансфузију крви   Банка крви   Давид Албала бака крви   Амбасада Израела
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима