Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Наука без граница - Холанђани у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 01.04.2015. С.Л., Јужна Србија Инфо

Да наука, младост и пријатељтво не познају границе, показују ученици Гимназије Светозар Марковић и њихови гости, 45 средњошколаца из Холандије.

Наука без граница - Холанђани у Нишу

Малди Холанђани у Нишу бораве већ три дана, и биће учесници традиционалне манифестације Наук није баук, која се 3. и 4. априла одржава  на Електронском факултету. За њих је у Градској кући приредјен свечани пријем добродошлице. 

Пепин Ван дер Гритен, један од младих Холанђана који борави у Нишу, има само речи хвале за домаћине у Нишу.

- Овде су сви дивни, одушевљен сам храном, каже млади Пепин Ван дер Гринтен из Холандије. – Људи су отворени, љубазни и спремни на сарадњу, што није случај у Холандији, каже овај младић. – Иначе, ја имам велики спектар интересовања, волим нове научне тезе, као и савремену технологију која свакако може да нам побољша квалитет живота. 

Младе Холанђане поздравио је градски већник Милан Пешић. За успомену су добили сувенире, симболе града Ниша. 

-    Прошле недеље смо имали госте из Немачке, ове недље ту су Холанђани, мислим да су наше школе пример како треба радити и размењивати искуства. Манифестација Наук није баук је превазишла националне оквире и надам се да ћемо и надаље имати овакве моделе размене искуства и знања. Сигуран сам да ће Наук није баук бити манифестација препозната не само у Србији и региону, већ и у целој Европи, каже градски већник Милан Пешић.

-    Наша је идеја, од почетка оснивања фестивала, била управо ово, да имамо учеснике из нашег града, из овог дела Србије, из целе земље, али и из иностранства. Жеља нам је била да покажемо да за науку не постоје границе, да су млади у свим земљама истих интересовања, да воле да буду радознали, и да показују оно што су урадили. Тако ће нам сарадња са Холандијом, одакле су нам гости, тачније из града Венлоа, из њихове гимназије, донети много, а пре свега ће нам они показати шта раде на часовима физике, али и како се баве науком ван редовних часова, каже Олга Драгојловић, директорка Гимназије Светозар Марковић. 

Гости из Холандије, који у школи имају и своју балетску трупу, одржаће балетску представу у Народном позоришту у Нишу. Представа почиње у 18 сати и улаз је бесплатан.  

 

Коментара: 0


#   Ниш   школе   фестивал   средњошколци   Светозар Марковић   сарадња   представа     Градски већник   Олга Драгојловић   Народно позориште   Наук није баук   Милан Пешић   Холандија
@


 


[ Додај коментар ]