Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: "1300 километара за 1300 каплара"

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Група бициклиста из Ниша која је пре две недеље кренула на маратон „1300 километара за 1300 каплара" стигла је у Ниш и на дан ослобођења града у Првом светском рату, положила је венце на споменик Петру Бојовићу.

РТС: screenshot
РТС: screenshot

Деветочлана екипа бициклиста из Ниша у две етапе прешла је 1300 километара. Следећи путеве српске војске возили су од Ниша преко Албаније до Крфа и Солуна и назад преко Македоније до Ниша

"Било је напорно, али имајући у виду где су наши преци пролазили и како су они и какве су битке водили гладни и жедни, по цичи зими и под пуном ратном опремом, ово је за нас био понос да урадимо", каже Милан Лапчевић, вођа тима.

Бициклисти кажу да је најтежи део био преко високих планина у Албанији. Не само физички већ и емотивно.

"Свако место на коме смо стали, на коме су кости наших предака изазива да човеку пођу сузе и стане му нека кнедла у грлу. Мени је зато било доста тешко", каже Јован Цанић, члан тима.

У овој групи поред професиоаналаца, највише је рекреативаца, а најстарији члан тима има 69 година.

Вукајло Младеновић каже да је прошао пола маратона: "Било је тешко са овим јунацима и млађаријом. Ја имам 69 година и успео сам у делу да их пратим."

"Ми смо то прошли бициклима, а како је било нашим прецима то само они знају. Тада је била зима, у оскудици без хране, окупатор је био са свих страна", каже Владимир Икић, члан тима.

Учесници маратона истичу да су на овај начин желели да скрену пре свега пажњу младим људима на то колико су се ти њихови преци жртвовали за слободу Србије.

Коментара: 0


#   Ниш   Милан Лапчевић   бициклисти   Стазама славних предака   Петар Бојовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима