Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш ће 2017. изгледати другачије, 200 милиона за фасаде

rssBookmark and Share

Ниш 02.01.2017. И.Анђелковић Блиц, Јужна Србија Инфо

Градска кућа, зграда Симфонијског оркестра, зграда Милорада Васића, задужбина Боре Јовановића, Народни музеј, Правни и Економски факултет и Железница, Народна библиотека, Народно позориште, зграда грчког конзулата, зграда Црвеног крста и зграда Завода за плућне болести, добиће нови изглед у току 2017. године, пише Блиц.

Зграде које ће бити обновљене у Нишу Фото: К. Каменов / РАС Србија
Зграде које ће бити обновљене у Нишу Фото: К. Каменов / РАС Србија

Нишке власти коначно су предале пројекат за уређење фасада Влади републике Србије како би добили 200 милиона динара које је обећао премијер Акександар Вучић током посете Нишу. Вредност радова је 209 милиона динара, али Влада новац неће послати у Ниш све док пројекат не буде прихваћен, а постојаће и надзорни орган који ће контролисати трошење тог новца.

- Пројекат је предат у новембру месецу, а вредност уређења јавних зграда је нешто већа од 209 милиона (209.073.285,60) динара са урачунатим ПДВ-ом. Општи критеријуми су: културно-историјски значај, степен неопходности интервенције која подразумева не само санацију спољашње фасаде кроз реконструкцију фасадних елемената (пластике), већ и санацију кровова, замену или репарацију столарије, унапређење карактеристика објеката и унапређење декоративне расвете објеката. Као крајњи критеријум је узета и локација објекта - каже за "Блиц", Иван Петковић, шеф пројектног тима Града.

Обзиром да се очекује коначна потврда одобрења средстава за финансирање до краја децембра, уређење ће, како се очекује, почети на пролеће 2017. године и биће завршено до краја грађевинске сезоне.

- Јавна набавка за избор извођача радова биће спроведена током првог квартала 2017. године. Тек тада ће бити познато ко ће бити извођач радова - наводи Петковић.

Нишлије кажу да једва чекају да виде изглед нових фасада, а шта о томе мисле рећи ће кад све буде готово.

- Па добро је што ће фасаде у Нишу добити нови изглед то ме искрено радује. Много је лепих зграда које вапе за санацијом, а сви обећавају и на крају ништа. Кад буде све готово, е ћемо рећи "хвала" - каже пензионер Милутин Илић.

Вучић: Нема пара док не добијемо пројекат

Премијер Србије Александар Вучић, приликом заседања Владе у Нишу обећао је да ће град добити новац за уређење фасада. На Скупштини одржаној крајем октобра  он је истакао да неће слати новац у Ниш све док не добије пројекат.

- Све ћемо урадити декоративно, биће такав и Београд и Ниш и Нови Сад, даћемо новац и за многа друга места која смо обишли. Али они нама траже паре јер им је проблем кеш који немају. Рекао сам, доставите први пројекат и ево вам паре. Само то молим представнике локалних самоуправа немојмо да дајемо новац и да нам то нестане. Дајте пројекат, ми ћемо пратити како то напредује и морамо да будемо строги да не би упали у проблем - поручио је тада Вучић локалним самоуправама.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Александар Вучић   Влада Републике Србије   Симфонијски оркестар   градска кућа   Милутин Илић   Нови Сад   реновирање   Народна библиотека Стеван Сремац   Народни музеј Ниш   Иван Петковић   фасада   Јавна набавка
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима