Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије ће плаћати казне до 150.000 динара за невакцинисање деце

rssBookmark and Share

Ниш 21.08.2017. Бета

Родитељи у Нишу чија деца нису примила вакцине могу током септембра да очекују позиве од судије за прекршаје и изрицање новчаних казни, изјавила је председнице Прекршајног суда у Нишу Вера Цвјетковић.

Нишлије ће плаћати казне до 150.000 динара за невакцинисање деце

Она је агенцији Бета казала да Дом здравља Ниш до септембра треба да достави санитарној инспекцији спискове родитеља који су одбили вакцинацију како би инспектори поднели пријаве.

Додала је да то договорено на недавно одржаном састанку представника Дома здравља, Института за јавно здравље санитарне и здравствене инспекције.

Навела је да према важећим прописима лекари најпре упозоравају родитеље, а потом их, уколико и даље не сарађују, пријављују санитарној инспекцији која подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

Према њеним речима, Прекршајни суд у Нишу ове године није имао захтеве за покретање прекршајног поступка против родитеља који су одбили да вакцинишу своје малишане без оправданог здравственог разлога.

Цвјетковић је подсетила да висина казне за невакцинисање износи између 30.000 и 150.000 динара.

Педијатар нишког Дома здравља Предраг Миљковић изјавио је да се у првих шест месеци ове године укупан обухват деце по различитим типовима вакцина у Нишу креће од 40 до 70 одсто, изузев обухвата ММР вакцином у другој години живота који износи око 28 одсто.

Према Миљковићевим речима, у односу на исти период прошле године, резултати су бољи скоро по свим типовима вакцина.

"Прошле године у истом периоду укупно је дато 13.180 доза, а ове године 15.930 доза вакцина, што је укупно повећање од 20, 8 одсто", истакао је Миљковић.

Он је рекао да у јануару ове године уведена пракса месечних анализа обухвата деце обавезним вакцинама на нивоу Дома здравља Ниш, а на недавном састанку представника Дома здравља, Института за јавно здравље, санитарне и здравствене инспекције донете су мере за побољшање резултата вакцинације.

Према његовим речима, анализа рада сваког појединачног педијатра у Дому здравља показује да са порастом броја прегледа у току дана, пада проценат извршења обавезних имунизација.

"Предложено је, између осталог, да се педијатрима омогући више времена за превентивни рад, у оквиру којег спада и имунизација и да се број прегледа у току дана дефинише на оптималан број", рекао је Миљковић и додао да важећи правилник дефинише да педијатри имају 30 прегледа дневно, али да се просечан број прегледа изабраних педијатара у нишком Дому здравља креће од 31 до 55.

Миљковић је додао да анализе говоре и да је обухват деце обавезном вакцинацијом у целој Србији опао када је промењена организација рада и када су послови вакцинације уместо посебним службама поверени изабраним педијатрима.

Коментара: 1


#   Ниш   Дом здравља   вакцине   Предраг Миљковић   казне   вакцинација   Дом здравља Ниш   педијатрија   Прекршајни суд   Вера Цвјетковић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Petar, 12.11.2017.:
    Kad roditelji počnu da kažnjavaju fašiste kazne neće biti 150 000 !!!


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима