Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка операција - 14. октобар Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату

rssBookmark and Share

Ниш 14.10.2019. Јужна Србија Инфо

Нишку операцију извеле су снаге НОВЈ и Бугарске армије уз садејство совјетског ваздухопловства против немачких снага на простору Ниш - Лесковац - Власотинце. Операција је започела 8. октобра 1944. и трајала је 7 дана.

Нишка операција - 14. октобар Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату

Снаге нападача оствариле су знатну бројчану премоћ и пред почетак операције заузеле повољне позиције, и током наступања натерале су немачке јединице на повлачење, опколиле их, разбиле и нанеле им тежак пораз. Ослобођена је долина Јужне Мораве и сва места источно од ње.

Током операције испољиле су се слабости у садејству између југословенских и бугарских јединица, што је омело постизање још већег успеха. Неприхватљиво понашање бугарских јединица током борбе и ван ње довело је до затегнутости и кризе у односиме две стране.

У најкритичнијем тренутку по непријатеља, рано послеподне 14. октобра на окружену немачку групацију отпочело је масовно дејство авијације Црвене армије. Будући да су Немци били опкољени на отвореном и прикуцани за земљу на својим одбрамбеним положајима, напад авијације имао је разорно дејство и изазвао је расуло у њиховим редовима. Колебање у немачким редовима искористиле су јединице НОВЈ и покренуле напад.

У 16 часова су 13. и 28. српска бригада 47. дивизије одлучно напале с југа, на одсеку Александрова и Југбогдановца, а јединице 24. дивизије са севера, на фронту Арбанасци - село Поток, не дозвољавајући непријатељу да се среди, да поседне положаје и да поново крене у пробој. Тек тада је на десном крилу 47. дивизије, левом обалом Јужне Мораве, путем Орљане - Мрамор, у борбу уведен и део бугарског Тенковског пука, јачине батаљона, док је друга колона овог пука, такође јачине батаљона, оријентисана левом обалом Богдановачке реке, на лево крило 47. дивизије;

Услед овог општег напада систем немачке одбране се распао. Немци су напустили сву моторизацију и тежу борбену технику, и наоружани само лаким пешадијским наоружањем, по групама отпочели пробијање уз падине Јастрепца. Битка се претворила у потеру за разбијеним групама Немаца по шумама Јастрепца, а на цести је остала маса ратне технике и наоружања, поред осталог: 17 тенкова, седам самоходних топова, целокупно тешко наоружање 37. противавионског пука и око 800 камиона. Према извештају Штаба 13. корпуса НОВЈ, само 14. октобра у борбама на левој обали Јужне Мораве, Немци су имали 2.036 мртвих, 1.238 рањених и око 700 заробљених.

Коментара: 0


#   Ниш   Бугарска   партизани   Други светски рат   Немци   Црвена армија   Дан ослобођења   Народно ослободилачка војска
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима