Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ученици ОШ "Радоје Домановић" у Нишу делили љубав: „Блокирај мржњу - подели љубав", најважнија лекција коју су нишки основци данас научили

rssBookmark and Share

Ниш 23.09.2022. Јужна Србија Инфо

Ученици Основне школе „Радоје Домановић“ у Нишу данас су имала прилику да боље разумеју значај супротстављања говору мржње, расизму и дискриминацији. Деца су учествовала на радионици организованој у оквиру заједничке кампање Европске уније и Савета Европе „Блокирај мржњу - подели љубав!“.

Ученици ОШ "Радоје Домановић" у Нишу делили љубав: „Блокирај мржњу - подели љубав", најважнија лекција коју су нишки основци данас научили

Данашњем догађају у ОШ "Радоје Домановић", присуствовали су амбасадори кампање, наши познати глумци Милена  Радуловић и Славен Дошло, као и младе европске амбасадорке Теодора Цекић, Адријана Никитовић и Анђа Станојковић.

Догађај је отворила директорка школе Душица Тричковић, док су се Тобиас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду и Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања обратили присутнима. Након уводних речи, деца су имала прилику да погледају и разговарају о изложби дечијих радова, као и да разговарају са амбасадорима кампање.

Директорка школе Душица Тричковић је у свом поздравном говору рекла: „Наша је дужност оснаживање деце да не ћуте када се осећају лоше или трпе насиље. Подршка коју школа пружа ученицима је неопходна за њихово безбедно и здраво одрастање. Пут демократских вредности којим водимо наше ученике, је пут слободе говора, развијања креативности и позитивног става према школи, себи и животу.”

Тобиас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду рекао је: „Блокирај мржњу, подели љубав кључна је порука рада Савета Европе за равноправност и различитост у Србији. Интернет кампања се фокусира на младе људе, где они проводе доста времена. Бити свестан и деловати за људска права свих је кључни елемент компетенција за демократску културу, како овде у Нишу, тако у Србији и целој Европи.“

Кампања се спроводи у сарадњи са пројектом „Квалитетно образовање за све“, у чије име је Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, истакао: „Пројекат Квалитетно образовање за све један је од најважнијих пројеката који се тренутно реализује у нашем образовном систему, под покровитељством Савета Европе и Европске уније. Током овог пројекта ученици и наставници могу да се упознају са начинима развоја демократске културе, као једне од основних компетенција за живот. Такође, пројекат је значајан за повезивање и развијање интеркултуралне толеранције, разумевања и важности препознавања говора мржње.

Милена Радуловић, глумица и амбасадорка кампање обратила се присутнима: „Деца и млади су нажалост свакодневно изложени разним негативним утицајима на друштвеним мрежама, а оно што на вас остави јак утисак јесте говор мржње. Постоји група људи која свакодневно, активно мрзи на интернету. Важно је, да те људе и априори негативне коментаре игноришемо, такође је важно да ако неко директно мене малтретира, о томе не ћутим. Важно је да разговарамо са родитељима, наставником или неким старијим коме верујемо. То што прочитас о себи, или чујес у школи, врло често нема никакве везе с тобом и особом у коју ћес израсти, већ са оном која вређа. То што ћеш се поверити шта ти се догађа није срамота. Срамота је ако си ти онај који воли да понизи и вређа неког другог. Иако то може да изгледа кул или као нека позиција моћи, размисли да ли желиш да будеш добар човек и друг, или ћеш стицати поене понижавајући друге. Умањући друге, на првом месту умањујемо себе. Примећуј лепе ствари, читај лепе ствари, говори лепе ствари. И не ћути, ако те нешто мучи!

Славен Дошло, глумац и амбасадор кампање истакао је: „Сматрам да је веома важно да схватимо да наше речи и дела могу да оставе озбиљне последице на друге људе. Начин на који комуницирамо може да буде у корист разумевања и љубави или пак у корист подела и мржње. Ту смо да подсетимо да је увек лепше живети у толерантном друштву где различитости чине целину и обогаћују свачији живот“.

„Блокирај мржњу. Подели љубав!" кампања има за циљ сузбијање различитих облика говора мржње усмерених на одређене заједнице и појединце у Србији, посебно на угрожене и мањинске групе. Интернет омогуц́ава слободно изражавање мишљења, али ствара лажан утисак да коментари не остављају трагове, док напротив, остају заувек. У онлајн свету свако може постати жртва говора мржње, без обзира на друштвени статус, године и пол. Говор мржње најчешц́е погађа рањиве групе као што су жене, мањине и особе са инвалидитетом.

Кампања „Блокирај мржњу. Подели љубав!” се одвија онлајн, путем страница на друштвеним мрежама (FacebookInstagramTwitter), као и кроз јавне догађаје. У ове активности укључене су истакнуте јавне личности, институције и активисткиње/активисти, који ће кроз лична искуства, сведочења и размену добрих пракси промовисати различитост и равноправност у Србији и региону.

Кампања се спроводи у оквиру пројекта „Промоција различитости и равноправности у Србији“ која је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“. Овај програм подржава кључне локалне актере и корисничке институције у Србији и на Западном Балкану у борби против дискриминације, говора мржње и злочина из мржње, као и у борби против дискриминације према мањинама и промовисању права ЛГБТИ особа, а посебно је усмерен према угроженим групама у нашем друштву.

Догађају су присуствовали руководилац Школске управе Ниш Предраг Нешовић и директорка ЈПУ "Пчелица" Светлана Митић.


#   Ниш   Пчелица ПУ   Турска   Школска управа   Радоје Домановић ОШ   Западни Балкан   Предраг Нешовић   Светлана Митић   Еразмус   Душица Тричковић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима