Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлијка др Зорица Пантић добила свој дан у Бостону

rssBookmark and Share

Београд 23.05.2019. РТС

Српкиња, др Зорица Пантић, добила је у америчком граду Бостону свој дан, 9. мај за нарочите заслуге као ректор "Wentworth" Института у Бостону, а централни део Института којим руководи назван је њеним именом.

Нишлијка др Зорица Пантић добила свој дан у Бостону

Она је прва жена председник у 115 година дугој историји "Wentworth" Института за технологију и прва жена инжењер која је постала председник Универзитета у САД-у.

По др Зорици Пантић је пре седам дана и назван део Института за технологију у Бостону. Сенатор Стивен Линц је приликом доделе овог признања у Бостону нагласио:„Зорица је поклон за 'Wentworth', а благослов за Масачусетс“.

Документ о биографији и заслугама наше научнице приликом добијања свог дана, ушао је у Конгресну библиотеку САД.

Докторка Зорица Пантић, за Радио Београд објаснила је да "Wentworth" институт којим руководи има 4.500 студентата, годишњи буџет од 132 милиона долара и Фондацију од 114 милиона долара.

„На овај Институт увела сам 10 нових инжињерских програма и три последипломска програма из области грађевине, архитектуре и одржавања објеката. Институт је развио националну и интернационалну репутацију, као један од најбољих у области кооперативних програма са индустријом и рангиран је међу најбољим колеџима у северном делу САД и међу најбољим инжињерским програмима у Америци“, истакла је др Зорица Панић.

За студенте професорка Пантић има поруку у којој поручује:„Најважније је да човек ради оно сто воли, поносна сам на своју земљу Србију, имала сам одлично образовање у својој земљи и зато сам тако могла да будем успешна у Америци“.

Пре доласка на "Wentworth" Институт, др Зорица Пантић била је декан инжењерсвта (грађевина, машинство и електроника ) на Тексас универзитету у Сан Антонију. Она је била и професор и директор на Сан Франциско државном универзитету.

Др Зорица Пантић је дипломирала на Електронском факултету у Нишу 1975. године, као најбољи студент у генерацији.

Докторирала је 1982. године на Електронском факултету у Нишу. Као Фулбрајтов стипендиста одлази у САД 1984. године, публиковала је преко 90 радова из области електромагнетике.

Професорка Пантић основала је Фондацију у Америци која помаже студентима из Србије.


#   Београд   наука   образовање   САД   Електронски факултет   Сан Франциско   електроника   Зорица Пантић   Бостон   Масачусетс
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима