Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Основан Савез фолклорних ансамбала Србије - Нишавски округ прдстављају три истакнута кореографа и играча

rssBookmark and Share

Ниш 09.11.2020. Јужна Србија Инфо

Прошлог викенда у Краљеву је одржана прва Скупштина Савеза фолклорних ансамбала Србије, на којој су дефинисана управљачка тела Савеза. Циљ Савеза биће да чува и унапреди аматеризам у фолклорном стваралаштву као и да стави „под једну капу“ надлежних министарстава - хиљаде аматера широм Србије.

Основан Савез фолклорних ансамбала Србије - Нишавски округ прдстављају три истакнута кореографа и играча

Циљ Савеза, кажу оснивачи, биће да чува и унапреди аматеризам у фолклорном стваралаштву као и да стави „под једну капу“ надлежних министарстава - хиљаде аматера широм Србије

У 19 округа сада делује 21 кординатора, а координатори за Нишавски округ су Владица Јаношевић, Милан Ристић и Марјан Здравковић, за координатора Јабланичког округа задужен је Марко Вељковић, за координатора Топличког округа  задужен ће бити Милош Денић, а за координатора Пиротског округа задузена је Ана Ћирић.

Савез има Управни и Надзорни одбор, а технички секретар је Марјан Здравковић директор и уметницки руковдилац Ансамбла Народних игара и песама „МОЗАИК“ из Ниша.

На скупштини је за председника изабран Игор Гудић, директор и уметнички руководилац КУД „Краљевачка ризница“ који објашњава да су у Савезу сви фолклорци једнаки, јер идеја и јесте да удруживањем подигну статус самих аматера - чувара традиције у нашој земљи:

- Желели смо да нешто квалитетно променимо, јер - званично, у Србији постоји Савез аматера Србије, али он, нажалост, више од једне деценије не пружа готово ништа самим аматерима – каже Гудић, додајући да се, управо из тог разлога, последњих година један број добрих фолклорних ансамбала повукао из те приче.

Марјан Здравковић из Ниша, као Технички секретар Савеза и главни координатор за целу Србију истиче :

- Планирамо да радимо све оно што није радио Савез аматера Србије. Зато правимо добру и квалитетну организацију смотри и фестивала, а превасходно ћемо се бавити очувањем нематеријалног културног наслеђа и очувањем изворне игре и песме. Постојеће фестивале окружног, међуокружног и републичког нивоа, на којима ће квалитет оцењивати заиста компетентни људи по одређеним правилима, истим за све, како би квалитет тих фестивала био подигнут на висок ниво.

Први корак сада нам је учлањење фолклорних ансамбала из 19 округа у Савез.  Сваки округ има свог координатора,то су углавном колеге из посла и праксе који живе на тим окрузима и који најбоље познају рад ансамбала. По укључивању ансамбала, Савез ће направити базу података и послати га Републичком заводу за статистику, који ће све то обрадити у Београду, а онда по „уласку у систем државе“ уласку бисмо озбиљним пројектима конкурисали за организацију смотри фестивала у нашој земљи, који би, уз једну такву финансијску подршку, били подигнути на знатно виши ниво 

- У нашем Уметничком савету СФАС-а налази се 20 еминентних стручњака из области кореографије, етнологије, етномузикологија. Они ће одлазити на пробе појединих ансамбала и саветима допринети унапређењу квалитета рада тих друштава. Поред тога, сва мала друштва моћи ће да рачунају на финансијску помоћ када се одлуче за набавку народних ношњи и костима, или за поставке квалитетнијих програма одређених аутора који ће одлазити код њих 

Савез ће суфинансирати некомерцијалне пројекте (фестивале, радионице) ансамбала који су чланови савеза. Пре неколико дана у Београду је направљен је договор о потписивању пословно-техничке уметничке сарадње са Катедром за етномузикологију Факултета музичке уметности. Један део наставног кадра ове Катедре већ је део Уметничкиог савета СФАС-а.

- Можда нам је, грубо речено, добро дошла ова тренутна, због епидемије коронавируса, „пасивна“ ситуација, јер последњих месеци нема концерата, али тај период сада користимо да одрадимо период учлањавања, неопходну администрацију и добре планове за следећу годину, пропозиције свих такмичења, смотри  и фестивала. Надамо се да ће корона попустити до пролећа наредне године када очекујемо да бисмо могли да кренемо са предтакмичењима дечјих фолклорних ансамбала, за изворно народно стваралаштво и за кореографисани фолклор .


#   Ниш   фолклор   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Краљево   КУД Мозаик   Марјан Здравковић   Академско фолклорни ансамбл ОРО   Савез фолклорних ансамбала Србије   Владица Јаношевић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима