Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почаст славним јунацима Топличког устанка

rssBookmark and Share

Прокупље 27.02.2024. Јужна Србија Инфо

У Прокупљу је у понедељак одата почаст и сећање на један од најзначајнијих догађаја у српској историји - Топлички устанак, обележавајући 107. годишњицу од тог народног протеста против окупатора у Првом светском рату. Уз највеће државне и војне почасти, свечаност је одржана у центру града, где су на споменик Топличким јунацима, палим у првом светском рату, положени венци захвалности и поштовања.

Фото: Град Прокупље
Фото: Град Прокупље

Делегације Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа, представници Града Прокупља, као и бројна борачка удружења и организације учествовали су у овој свечаности.

Пре почетка официјалног дела церемоније, свештенство цркве Свети Прокупије служило је парастос за све погинуле војнике и страдале у устанку. Градоначелник Прокупља Мирослав Антовић истакао је значај Топличког устанка и његов допринос ослобођењу, наглашавајући да се и данас треба гордити тим нашим наследством и наставити борбу за слободу и напредак.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дејан Антић, упутио је поруку о значају сећања на херојски Топлички устанак, истакавши да слобода и независност Србије треба да буду најважнији циљеви сваког суграђанина.

Обележавање 107. годишњице Топличког устанка проследило је и програм са музичким и литерарним елементима, уз учешће хора цркве „Светог Прокопија“ и чланова Књижевне омладине Прокупља.

На овај начин, град Прокупље и његови становници показали су посвећеност одржавању и прославињу историјског наслеђа, са надом и вером у бољу будућност, уједињени у сећању на јунаке који су се пред стогодину уставили у одбрану слободе и достојанства.

 


#   Прокупље   први светски рат   Топлички устанак
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима