Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почетак изградње железничке обилазнице око Ниша - до Београда за сат и 40 минута

rssBookmark and Share

Ниш 06.07.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас почетку изградње железничке обилазнице око Ниша, која ће бити дуга 22 километра, а која је део пројекта модернизације и реконструкције пруге Ниш - Димитровград, на траси железничког Коридора 10.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Вучић је обишао припремне радове заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелеом Жиофреом, министром грађевинарства, саобраћаја и  инфраструктуре Гораном Весићем, генералном директорком Инфраструктуре Железнице Србије Јеленом Танасковић и представницима градске власти у Нишу.

Пројекат обухвата радове на северној обилазници око града Ниша, изградњу једноколосечне електрифициране пруге и електрификацију деонице Црвени Крст - веза са обилазницом(Пантелеј).

Изградња обилазне пруге око Града Ниша у дужини од око 22 километра планира се од станице Ниш - Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш - Димитровград.

Северна железничка обилазница око Ниша обухвата изградњу нове једноколосечне електрифициране пруге.

Нова, једноколосечна, електрифицирана обилазна пруга око Ниша у дужини од 22 километра биће оспособљена за брзину возова до 120 км на сат.

Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор о изградњи обилазнице са фирмом "Extra Auto Transport", као водећим чланом конзорцијума, који чини и кинеска компанија "China Road and Bridge Corporation".

Вредност уговора износи 153,6 милиона евра, а рок за извођење радова је 1.035 дана.

ЕУ подржава Србију за изградњу обилазнице са 35 милиона евра, док је за деоницу од Ниша до Димитровграда издвојено 80 милиона евра, те је целокупна помоћ за ова два пројекта вредна 115 милиона евра.


#   Ниш   Димитровград   Александар Вучић   пруга   ГО Пантелеј   заобилазница
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима