Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обезбеђени заменски апарати: Саопштење КЦН поводом одлуке рководсва Кардиохирургије да обустави рад

rssBookmark and Share

Ниш 01.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Одлука Управе Универзитетског клиничког центра (УКЦ) у Нишу о укидању набавке реагенаса за лабораторију Клинике за кардиохирургију изазвала је велику забринутост међу здравственим радницима, наводи се у саопштењу директора те клинике, др Драгана Милића.

Обезбеђени заменски апарати: Саопштење КЦН поводом одлуке рководсва Кардиохирургије да обустави рад

Са друге стране УНКЦ Ниш је издао сопштење које преносимо целости . ..

У једној ствари се можемо сложити - да је интерес пацијената најважнији. Управа УКЦ Ниш никада није дозволила да тај интерес буде угрожен и у овом саопштењу објаснићемо да је заиста тако.

Стручне службе УКЦ су поочеле да припремају тендер за потрошни материјал чији уговори истичу до маја ове године. У припреми овог тендера је уочено да је за неке услуге, о којима се овде говори (испитивање агрегације тромбоцита и тромбеластографија) спроведена централна јавна набавка преко РФЗО. По закону о јавним набавкама то значи да се за такво добро не може спровести сопствена набавка и да би такав тендер био НЕЗАКОНИТ. Тај тендер РФЗО од јуна 2023.године, спроведен је за тип апарата са којима је кардиохирургија радила до 2020.године и чије апарате по пописној листи још увек поседује. Деветог фебруара смо се обратили за дозволу за употребу ових апарата и добијање реагенаса за њих по централном тендеру и ту дозволу смо и добили. Након тога, службе су обавестиле кардиохирургију о томе и онда су отпочели дописи према УКЦ, Министарству здравља и РФЗО са захтевом да се спроведе набавка за постојеће апарате, од другог добављача са којим смо до тада имали уговор. Тај уговор је склопљен на 2 године маја 2022.године, важи 2 године али је комплетно искоришћен у целокупној вредности, а то је 132 милиона динара до децембра прошле године, преко 5 месеци пре истека уговора.

Сваки пут смо одговорили и министарству здравља и РФЗО тражећи упутства за даље поступање али одговор нисмо добили. Др Милић је тај одговор добио а ми не. Ми смо са одговором тек данас упознати. Оно што је одговор разјаснио је да се та централна јавна набавка не односи на трансфузију (иако УКЦ нема ни једну клинику која има одељење за трансфузију) и сугерише се да реагенсе можемо набавити у самосталном поступку јавне набавке, у складу са законом, као што смо чинили и до сада. Ту јавну набавку УКЦ Ниш може да распише већ наредне недеље, након што представници Клинике за кардиохирургију дефинишу своје потребе.

Да се вратимо на оно најважније, а то је интерес пацијената. С обзиром да нисмо знали каква ће инструкција доћи од надлежних институција, у централној лаборатоји је ДАНАС инсталирана опрема која која користи реагенсе централизоване јавне набавке а којом се раде процедуре које тражи Клиника за кардиохирургију. И ти реагенси са централне јавне набавке су јефтинији од реагенаса са наше набавке, па никакав негативан финансијски ефекат неће постојати. О квалитету ових анализа говори и чињеница да Институт за кардиоваскулрне болести "Дедиње" ради искључиво са овим машинама (попут наших данас инсталираних) и припадајућим реагенсима (са централизоване јавне набавке) са вероватно десетак пута већим бројем пацијената од наше клинике. Због тога је сваки прекид оперативног програма апсолутно неоправдан и одговорност за последице не припада Управи УКЦ Ниш, која је обезбедила заменске апарате до реализовања сопствене набавке.

Управа УКЦ Ниш

Пре саопштења Управе УКЦ Ниш

Директор Милић истиче да је ова одлука изузетно штетна и да ће имати озбиљне последице по пацијенте и квалитет пружања здравствених услуга на клиници. Реагенаси су витални материјали за спровођење лабораторијских анализа и дијагностику, посебно у области кардиологије и кардиохирургије, где су брзи и прецизни резултати од кључног значаја за лечење пацијената.

Осим тога, директор Милић наглашава да ова одлука представља озбиљан ударац за целокупан рад клинике и њене способности да адекватно одговори на здравствене потребе пацијената. Он позива Управу УКЦ Ниша да преиспита ову одлуку и обезбеди неопходна средства за набавку реагенаса како би се очувала квалитетна здравствена услуга која је неопходна пацијентима Клинике за кардиохирургију.

Управа УКЦ Ниша није још доставила званичан коментар у вези са овом одлуком, али се очекује да ће се у наредним данима огласити поводом забринутости изражене од стране директора Клинике за кардиохирургију.

 

 


#   Ниш   Драган Милић   Клиника за кардиохирургију   Универзитетски клинички центар ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима