Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Уводи се ромски језик у образовни систем

rssBookmark and Share

Прокупље 08.06.2016. Милен Ђорђевић

У Прокупљу је одржан састанак представника ромске националне мањине на коме су презентоване афирмативне мере уписа деце ромске националности у средње школе и на факултете. Мере су донете на основу новог Правилника које је донело Министарство просвете Републике Србије.

Фото: Топличке вести
Фото: Топличке вести

Поред координатора за ромска питања из Куршумлије, Мерошине и Прокупља, педагошких асистената и будућих наставника ромског језика, састанку је присуствовао и председник Националног савета ромске националне мањине, Витомир Михајловић и Љуан Коко, саветник за ромски језик.
-Увођење ромског језика у образовни систем је новина коју желимо да спроведемо у сарадњи са активистима, педагошким асистентима и медијаторима у свакој општини. Желимо да укажемо на важност учења ромског језика , зато је потребно да сви који су укључени у ову кампању раде на томе да се што већи број родитеља ромске деце пријави, како би у народној школској години био уведен ромски језик у основно образовање, рекао је Љуан Коко, саветник за ромски језик
Новим Правилником припадници ромске националне мањине могу да се упишу у средњу школу под повољнијим условима, ради постизања пуне равноправности у стицању образовања..
– Због лоше образовне структуре ромског становништва покренули смо ове афирмативне мере, како би Роме интегрисали у друштвени живот Србије. Оно што је чињеница , од 2003. године до данас, афирмативним мерама повећава се број образованог ромског становништва. На годишњем нивоу је око 750 ученика укључено у образовни систем , а на факултетима уписано око 300 студената, истакао је Михајловић .
У оквиру програма увођења ромског језика у основно образовање, наглашено је да је потребно да се што већи број родитеља пријави, како би били испуњени неопходни услови, а то значи да једна школа мора да има најмање 15 ученика који су се изјаснили за учење ромског језика, као изборног предмета.
У општини Прокупље живи око 400 деце ромске националности, пријављивање је у току, а коначни резултати анкете биће завршени у септембру, како би од октобра у основне школе био уведен ромски језик.

Топличке вести

Коментара: 0


#   Прокупље   Куршумлија   Роми   Мерошина   образовање   Национални савет Рома  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима