Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Просвети 4 одсто, здравству 3, војсци и полицији два одсто, пензије веће 1.25 одсто

Bookmark and Share

11.11.2015. Танјуг, Политика

Премијер Александар Вучић најавио је данас повећање плата од 1. јануара 2016. учитељима и наставницима у основним и средњим школама за четири одсто, за запослене у здравству од три одсто, а универзитетским професорима и запосленима у војсци и полицији од два одсто.

Фото. Танјуг
Фото. Танјуг

Пензије ће, како је рекао, бити линеарно бити повећане за 1,25 одсто.

Повећање плате за три одсто добиће и запослени у установама социјалне заштите.

Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима није предвиђено повећање плата.

Оптерећење за буџет је далеко веће за повећање пензија, него плата, рекао је Вучић.

Образлажући повећања, премијер је рекао да је толико простора омогућено успешним спровођењем реформи, да се у овом тренутку није могло више, али да се он нађе да ће грађани, посебно у просвети и здравству, осетити бар неки бољитак, у чему ће им, како је навео, делом помоћи и одлука о томе да се претплата за РТС три пута смањи у односу на предложени износ.

Према његовим речима, сви пензионери, без обзира на то да ли су им раније пензије смањене или не, добиће линеарно повећање пензија за 1,25 одсто.

Он је рекао да у Србији укупан број пензионера у Србији износи 1. 736. 154, од чега 60 одсто није било суочено са смањењем пензија, а који ће овим повећањем имати веће пензије него што су икада имали, и у реалном смислу због нулте стопе инфлације.

„Наша одлука је за све пензионере, како оне са ниским, тако и оне са већим примањима”, нагласио је Вучић на данашњој конференцији за новинаре у Влади Србије поводом ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ-ом.

Он је указао да то значи да ће пензионер који је имао 20.000 динара пензију, а није му смањивана, добијати 20. 250, онај који је имао 40. 000 имаће 40. 500, а онај који је имао 80. 000 имаће 81. 000 динара.

ММФ, према његовим речима захтевао је да повећање пензија буде ниже.

„Војска и полиција, упркос оцени ММФ да је полиција преплаћена, а војска добро плаћена, такође ће добити повећање од два процента поена”, рекао је премијер Вучић.

На коментар министра финансија Душана Вујовића да се ради о скромним повећанима, Вучић је поново нагласио да он не мисли да је то мало и да никоме неће да се удвара.

Како је рекао, разговори са ММФ су били тешки и чак су и могли да буду и прекинути.

„Највећи проблем је био проценат повећања плата у просвети, највише за универзитетске професоре, јер ММФ сматра да су преплаћени”, објаснио је председник владе.

Према његовим речима, све што је договорено са ММФ Србија је практично надмашила, што је ММФ и закључио.

„Дефицит је нижи у сваком месецу, имали смо и суфицит. По први пут у новијој историји у плусу смо. То значи да смо много марљиивије радили”, рекао је Вучић.

Како је рекао, Влада је покушала да народу олакша „свакако тежак живот”.

„На веома смо добром путу, сигурном и стабилном и зато смо направили фискални простор да повећамо плате и пензије. Не причам о краткорочним давањима, већ о дугорочном решењу”, рекао је Вучић и додао да 7.000 динара једнократне помоћи о којој се причало не треба омаловажавати и критиковати.

Како је рекао, ко не жели тај новац, увек може да га врати у буџет Србије.

Према његовим речима, и здравствени радници би волели да добију тих 7. 000 динара, али да на жалост, то не може да им буде исплаћено.

Како је истакао, после 40 година, ове године нема ребаланса буџета.

„Боље смо радили него што смо предвидели”, истакао је премијер Србије.

Како је рекао, ово што ће бити издвојено није мало. 

Претплата за РТС и РТВ неће прећи 150 динара

Претплата за РТС и РТВ неће прећи 150 динара, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Он је, образлажући одлуку владе о повећању плата и пензија, а имајући у виду да ће повећање донети грађаним бар неки бољитак, рекао да су овом одлуком о претплати желели да допринесу том бољитку.

Да би се то омогућило држава ће из буџета исплатити четири милијарде динара за рад те две телевизијске куће.

Вучић: Повећање плата и пензија није мало

Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да повећање пензија и плата није мало, указујући да је за само годину дана од почетка реформског програма влада успела да издејствује повећања, те да је то значајан успех.

„Не слажем се да су то мала повећања и нећу да се слажем са онима који се додворавају људима и мисле да може да буде и више. Не мислим да је 4 одсто мало, за само годину дана од како смо почели да спроводимо програм штедње. Мислим да је то озбиљан и значајан успех”, приметио је премијер.

Повећање пензија је, како је нагласио, на конференцији за штампу, скромно је али стабилно.

Вучић је истакао да се слаже да су пензионери зарадили своје пензије и да су нам много тога оставили, али је неко кој је владао пре то уништио.

„Ми данас 50 одсто пензија исплаћујемо из буџета, а не из ПИО фонда, јер су неки појели оно што су зарадили пензионери”, подсетио је.

Премијер је истакао да је потребно да се разуме да морамо да имамо стабилну економију да можемо да исплаћујемо пензије, а ми већ почињемо и да их увећавамо.

„Што се плата тиче не мислим да је повећање мало”, поновио је додајући да зна да није још довољно да се лепо живи, али оценивши да плате расту полако и сасвим сигурно иде на боље.

Према речима Вучића, ако успемо на такав начин да се понашамо даље већ следеће године ћемо моћи да кажемо да опипљиво живимо боље.

„Данас грађани не живе лошије него пре годину дана. Плате у Србији на крају 2015. ће бити веће него на крају 2014”, приметио је Вучић и додао да је у укупном платном фонду приватни сектор надоместио јавни, што га посебно радује, али да је забринут због даљег високог процента сиве економије, за чије сузбијање је потребна подршка грађана.

Држава је, како је навео, ушла у велике инвестиције, а као важну ствар је навео обнову свих школа.

Вучић: Радимо све да заштитимо животе наших људи у Либији

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да са великом извесношћу може да каже да су српски држављани отети у Либији живи и додао да се преговори са различитим актерима настављају.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је екипа српских обавештајаца и безбедњака, као и радници Министарства спољних послова на челу са Вељком Одаловићем, синоћ отишла у Либију.

„Нимало пријатна ситуација за нас, нимало пријатна. Изискује огромне напоре и труд, али Србија ће све да уради да заштити и сачува животе тих људи”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да не може да износи више детаља.

Вучић: Србији се верује, са Србијом се не игра

БЕОГРАД– Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да ће трећа ревизија са ММФ-ом бити одобрена, и да не верује да ће се око тога чак састајати Борд директора, јер је Србија одговорно радила.

„Србији се верује, са Србијом се нико не игра”, поручио је он на конференцији за штампу на којој је најавио повећање плата и пензија.

Најавио је и да ће Србија испунити све обавезе које се односе на рационализацију државне управе.

„Имамо 11.000 људи који су се пријавили за одлазак у пензију, а треба да оде 9.000. Проблем је што нисмо способни да пронађемо који су тих 9.000 који треба да оду”, подвукао је он.

Критиковао је то што се сви баве неким другим пословима уместо тог важног, због чега смо у томе били веома спори и ММФ нам то, како каже, с правом замера.

Суштински нико неће бити отпуштен, али је неопходно да се види како је најбоље спровести рационализацију да се не би десило да оде читав један сектор, рекао је Вучић и закључио: „У овом послу каскамо услед моје грешке и грешке министара”. 

Коментара: 0


#   полиција   просвета   плате   Александар Вучић   здравство   Министарство финансија   пензије   Влада Републике Србије   ПИО фонд   војска   Душан Вујовић   пензионери   ММФ   здравствени радници
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима