Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Првостепена пресуда: Резервисти дискриминисани приликом исплате дневница!

rssBookmark and Share

Прокупље 14.09.2016. Б.Јанчковић, Блиц

Виши суд у Нишу донео је првостепену пресуду којом је констатовао да је 2008.године, приликом исплате новчане помоћи ратним војним резервистима са подручја седам неразвијених општина извршена дискиминација по основу места пребивалишта.

Борци испратили адвоката у Стразбур, Фото: Бранко Јаначковић
Борци испратили адвоката у Стразбур, Фото: Бранко Јаначковић

- Закључком Владе Србије дозвољена су средства ради исплате новчане помоћи резервистима са пребивалиштима на територији Куршумлије, Блаца, Бојника, Лебана, Житорађе, Дољевца и Прокупље чиме је извршена дискриминација на основу места пребивалишта ратних војних резервиста са пребивалиштем на територији свих осталих општина које нису наведене у закључку Владе Србије, наводи се у пресуди Вишег суда у Нишу.

Поступак је вођен по тужби Срећка Перића из Поповца код Ниша, једног од ветерана који су остали ускраћени за ову помоћ пре неколико година. Тужбе исте садржине против Министарства одбране, коју заступа Дирекција за имовинско правне послове поднели су судовима и ветерани из Новог Сада, Крагујевца и Суботице, не тражећи исплату никаквих накнада већ само да се констатује постојање дискриминације.

Ветерани које је заступао адвокат из Ниша Срђан Алексић тужили су државу за исплату ратних дневница и у првом степену добили спор судом у Стразбуру, али је у другом степену пресуда одбијена и враћена јер је у међувремену у Србији донет Закон о дискриминацији па су упућени да искористе прво све законске опције у својој земљи. Према ранијим најавама, уколико судови досуде да је било дискриминације, резервисти ће прво покушати договор са државом око исплате дневница а потом ће се, ако буду одбијени, поново обратити Стразбуру.

Коментара: 0


#   Прокупље   виши суд   ратне дневнице   резервисти   пресуда   ветерани   Срђан Алексић   Удружење резервних војних старешина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима