Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ружић: Све спремно за наставак школске године, нема разлога да се мала матура не спроведе

rssBookmark and Share

15.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

После једномесечног распуста, више стотина хиљада основаца и средњошколаца у понедељак креће у школу. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је образовни систем спреман и да није био место где је долазило до трансмисије вируса захваљујући одговорности коју су показала деца и наставно особље. Истиче да нема разлога да се мала матура ове године не спроведе.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Бранко Ружић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је образовни систем спреман за наставак школске године.

"Систем је показао велику виталност у претходном периоду. Наравно да је спреман, показао је и адаптибилност, деца су показала висок степен одговорности, наставно и ваннаставно особље, иако је било пренапрегнуто у овако специфичним околностима, заиста су показали не само одговорност, него и преданост раду", рекао је Ружић.

Нагласио је да образовни систем није био место где је долазило до трансмисије вируса, управо захваљујући одговорност коју су показала деца.

"Образовни систем је и у претходном периоду и сада спреман да, уз прилагођавање, настави образовно-васпитни процес", додао је министар.

Указао је да су на Кризном штабу закључили, а на седници Владе донели одлуку да друго полугодиште почиње 18. јануара у складу са моделом из септембра.

"Млађи основци од првог до четвртог разреда ће похађати наставу свакодневно у школи у мањим групама, што се тиче старијих основаца они ће похађати наизменично наставу непосредно и на даљину, што се средњошколаца тиче они ће комбиновано похађати наставу - једне недеље у школи, друге недеље на даљину", објаснио је Ружић.

Говорећи о критикама из првог полугодишта да се крије број заражених предавача, министар истиче да нико није крио податке.

"Нико није крио податке, нити је то био манир ни Кризног штаба, ни института за јавно здравље, ни школа. Ми свакодневно добијамо пресек, добијали смо тај пресек и за време овог распуста. Ако говоримо о бројевима они су били фрагментарно мали, што не значи да није долазило до заражавања, али од укупног броја заражених ти проценти су занемарљиви", наглашава Ружић.

Када је реч о проценту заражености деце, министар каже да се то кретало од 0,05 до 0,08, а што се тиче запослених ни сада не прелази један проценат. "У ранијем периоду је било да дође код запослених неких 2 до 2,5 процента што заиста није огроман број у односу на свеопшту ситуацију коју смо имали", додаје министар.

"Не видим било какву бојазан или разлог за критику да је неко крио те податке, за то немамо разлога имајући у виду да је систем био спреман, да су и локални штабови радили и локални заводи за јавно здравље и 'Батут', сви радимо у складу са оним што струка говори", нагласио је Ружић.

Када је реч о првим бесплатним онлајн уџбеницима и идеји Александра Кавчића, министар каже да је закон о уџебницима сасвим јасан – издавачи могу бити јавна преузећа, приватни предузетници или неко правно лице које је регистривано за издаваштво.

"Закон ту не поставља било каква ограничења, слободан је избор аутора међу наставницима на свим нивоима образовања. Издавачи су обавезни да те рукиописе доставе министарству, министарство то доставља Заводу, након стручне оцене Завода министарство издаје одговарајуће решење", рекао је Ружић.

"Ова идеја коју чујемо од господина Кавчића, који је успешан научник и показао је да и неко одавде може да успе у свету, није ништа ново, веома је комплексна прича у смислу законадавног оквира. Јесте занимљиво, али свакако захтева шири консезулани приступ и уколико је потребно да се томе подробније и стручног аспекта разговара, али у сваком случају све оно што може да допринесе васпитно-образовном процесу ученицима, родитељима и наставницима то је нешто што је добродошло ако је уоквирено у законску норму", закључио је Ружић.

"Деца могу да очекују да ће мале матуре бити"

Не видим нити један разлог да се мала матура не спроведе, поручио је министар Ружић додајући да свакодневно консултују струку.

"То је нешто што јесте сертификациони карактер те мале матуре, потврда стеченог знања у осмогодишњем школавању. Да ли ћемо нијансирати ту малу матуру, то ћемо још одлучити, али у сваком случају деца могу да очекују да ће мале матуре бити", истакао је Ружић.


#   распуст   Бранко Ружић   Министарство просвете   школска година   онлајн   зимски распуст   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима