Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сотировски: Ситуација није охрабрујућа, у Нишу дато око 300.000 доза вакцине

rssBookmark and Share

Ниш 23.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Ниш је један од градова у којима је број новозаражених коронавирусом свакодневно висок. Број новозаражених на дневном нивоу не пада испод 350. Зато ће се од понедељка и у нишким школама организовати комбинована настава, а током викенда ће, као и свуда, бити контролисани угоститељски објекти.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски каже за РТС да без вакцинације тешко да можемо да се вратимо уобичајеним активностима.

"Негде око 300.000 доза првих, другох и трећих је дато у Нишу и вакцинисано је око 60 одсто становништва. То је недовољан број и трудимо се да са радним организацијама мотивишемо људе да се вакцинишу. Око два и по милиона људи гравитира нашем клиничком центру, кревета готово да нема, пацијенти се шаљу у Крушевац, Нишку Бању и ситуација нимало није охрабрујућа", наводи Сотировски.

Према њеним речима, најава да ће свако ко улази у затворени део угоститељских објеката морати да има ковид пропусницу је мотивисао пре свега запослене у угоститељским објектима последњих дана да се вакцинишу - око 250 људи дневно долази по прву дозу.

"Већ вечерас ће комунална милиција и инспекција обилазити комуналне објекте, а њих је око 500. Контролисаће, саветоваће и провераваће се да ли се носе маске и радно време у затвореном простору", каже Сотировски.

Угоститељу су то, каже, озбиљно схватили. 

"Кажу да и њима то значи, да могу да раде, а да истовремено имају само вакцинисане, односно оне који су негативни на ковид, посебно после 22 сата. Ми ћемо у понедељак, уторак имати још један састанак са угоститељским удружењима, јер знају колико је тешко када не раде. И ми им као локална самоуправа помажемо, оне који су у градским просторима ослободили смо 50 одсто закупа, гледамо да баште буду бесплатне. Мотивација да се вакцинишемо и даље траје", додаје Соторовски.

Наводи да су апеловали на Министарство просвете да буду у тој групи градова где је комбинована настава јер има доста заражене деце.

"Сада је проблем код великих школа, посебно гимназија што имају мале просторе, то је по 18, чак и 20 ученика у једној смени, у малим учионицама. То су само средње школе, не и основне школе", истиче Сотировски.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Коронавирус   ковид вакцина
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима