Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пензионери остали без бесплатног градског превоза

rssBookmark and Share

Београд 20.01.2015. Јужна Србија Инфо/РТС

Већина пензионара у Нишу од Нове године изгубила је право да бесплатно користи градски превоз.

Пензионери остали без бесплатног градског превоза

Ова одлука, коју је донело градско веће, изазвала негодовање грађана и све су чешћи захтеви за променом таквог решења.

Право на бесплатан градски превоз у Нишу, од Нове године имају пензионери старији од 70 година са пензијом испод 15. 864 динара.  о сада је било довољно само да имају више од 70 година. На тај начин право на бесплатан превоз изгубило је око 17.500 пензионера.

"Мислим да то није добро. Ми смо то заслужили и за то смо радили. То је лоше. Они треба да размисле о томе да ја на пример имам 15.000 динара пензију. Ја сам за то, да обавезно буде бесплатно", кажу грађани.

Градски већник Бранислав Ранђеловић каже да је ово урађено због штедње. Он подсећа да је онима са пензијом од 15.864 динара до 38.000 динара омогућено да плаћају половину пуне цене карте.

"Ми као локална администрација морамо да пратимо све остале мере штедње, које иду са Републичког нивоа и то је била само једна мера штедње, где смо могли да извршимо неку рационализацију", каже Бранислав Ранђеловић, градски већник.

Ипак, после одлуке да се у Београду цена превоза за пензионере врати на старо, такав модел све чешће се разматра и у Нишу.

Такозвани "београдски модел" поред нишких пензионера тражи и неколико политичких странака. Тај модел подразумева да право на повлашћени превоз имају пензионери старији од 65 година и да за то плаћају нешто више од 400 динара годишње.

"Уколико Београд буде повукао неки потез у смислу враћања субвенција свим старијим суграђанима од 65 година, ето оправдања да и ми размишљамо у том смеру", каже Бранислав Ранђеловић.

Како незванично сазнајемо градско веће Ниша разматраће могућност и да особама са инвалидитетом друге и треће категорије такође врати бесплатан градски превоз.

Коментара: 0


#   Београд   Градско веће   Бранислав Ранђеловић   бесплатан превоз   градски превоз   пензионери   Градски већник
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима