Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тамњаница "Прованса на југу Србије", лаванда и скулптуре од мермера

rssBookmark and Share

Бела Паланка 25.06.2023. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

И овога јуна, организатори су успели да на пољима лаванде на Еко плантажи "Тамњаница", код Беле Паланке, направе изузетан догађај. Посетиоци истанчаног укуса и новинари, имали су прилику да у суботу 24. јуна уживају у несвакидашњој слици, споју природе и уметности, изложби скулптура од мермера аутора Небојше Савовића Неса.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Поља лаванде на Еко плантажи "Тамњаница", овога јуна резервисана су за изложбу скулптура вајара Небојше Савовића Неса из Горњег Милановца, који је представио својих осамнаест дела, као ретроспективу његовог рада у протеклих десет година.

„Ја сам овакву поставку први пут видео када сам пре три године дошао овде, тада је била изложба мог колеге из Хрватске и био сам фасциниран. То је једна чудесна акција да један дан људи дођу у природу и у предивном пејзажу виде изложбу. И заиста је довољан један дан. Некада можете да будете два месеца у галерији па да мали број њих види поставку, а видите овде дођу“, каже аутор Небојша Савовић Нес.

Нес је 18 година радио на храму Светог Саве у Београду али није запоставио самостални уметнички израз и педагошки рад. Професор је на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу као предавач за ужу уметничку област вајарство. Неуморно и даље ствара и тражи инспирацију.

„Камен морате да истражујете, морате да се поигравате, а да притом поштујете тај материјал", истиче Савовић.

Како је све почело..

Поља лаванде на југу Србије привукла су пажњу Горазда Чука, Словенца из Љубљане, који је дошао у село Тамњаница и покренуо производњу, али вођен осећајем и искуством, знао је да то није довољно  Како би привукао што већи број људи и скренуо пажњу јавности, направио је највећу галерију уметничких дела “Пигмалион” где излажу сликари и вајари из читавог региона.

Чук додаје, да му долазак из Љубљане свакога месеца и боравак у Тамњаници по десет дана, не представља тешкоћу.

"Требало је много рада и улагања, али љубав према природи и уметности, не могу да се пореде са пролазним потешкоћама", додаје оснивач "Пигмалиона".

За добру атмосферу "парти кривац" побринуо се хрватски вајар из Загреба Петар Хрануели, одрстао на острву Брач.

Он је пре две године године представио своја дела, која су била инспирација за ракију “Не сјећам се” која је и промовисана током изложбе. Ова ракија произведена од шљива са Тамнњнице еко плантаже, добила је велику Златну медаљу на новосадском Сајму пољопривреде.. 

Петар који своја дела излаже у најпрестижнијим галеријама у региона, каже да му савки боравак у Тамњаници даје посебну инспирацију и која има посбно место у његовом животу и уметничком раду.

Да не забораимо и Николу Смилкова, уметника из Северне Македоније, који прошле године изложио своја изуетна дела, изазавао велику пажњу и позитивне критике струке.

Природа у служби здравља и лепоте..

У скалду са природом Тамњанице, на платоу изнад поља лаванде, нашли су се и здрави прозводи, уља, природни сапуни, прозводи за лепоту, али и џем од шљива са "шљивовицом" и много тога.

"Седам година након што смо покренули "Интернет Магазин Сана Лајф"  покрећемо нешто ново, креативно и корисно. Могли би то назвати млађом сестром, "Сана Бјути". Писање је вежба за мозак а природна козметика је начин да упослите и руке и мозак" казала је Далиборка Миљковић, новинар али и љубитељ природе, и изразила наду да ће "мирисно путовање ка лепоти, али здравој лепоти, наћи своје место у "срцима многих".

 

 


#   Бела Паланка   лаванда   Никола Смилков   Пигмалион Тамњаница   Петар Хрануели   Небојша Савовић Нес   Далиборка Миљковић   Горазд Чук   Тамњаница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима