Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У ГО Медијана, одржано предавање намењено будућим мамама "Са Медијаном, у сусрет родитељству"

rssBookmark and Share

Ниш 20.11.2023. Јужна Србија Инфо

Градска општина Медијана, у сарадњи са удружењем „Донела ме рода“, у оквиру пројекта под називом „Мама треба да зна“, организовала је прво у низу предавања, намењеним трудницама и породиљама.

У ГО Медијана, одржано предавање намењено будућим мамама "Са Медијаном, у сусрет родитељству"

У циљу едукације и саветовања трудница и породиља, предавања ће држати стручњаци из различитих области, како би будућим мамама помогли, да што безбрижније проведу трудничке дане, али и прве дане са бебом.

„Градска општина Медијана, велику пажњу посвећује пронаталитетној политици и пета је општина у Србији, по издвајањима за ову област. Сваком прворођеном детету у радној недељи, на територији општине дарује 10 000 динара, сваком трећерођеном детету у породици 120 000 динара, а од 2023. додељује и накнаду за свако четврто дете у износу од 150.000 динара једнократне помоћи и за свако пето дете, новчану помоћ од 200.000 динара“ подсетио је овом приликом, начелник Управе ГО Медијана, Милош Драгићевић. 

Драгићевић је изјавио да „Пројектом „Мама треба да зна“, у оквиру богате пронаталитетне политике, коју највећа нишка општина спроводи, ГО Медијана настоји да помогне суграђанкама, будућим мамама, да се што боље припреме за најлепши период у њиховом животу, али и јако стресан период, те је сваки вид едукације из ове области, од великог значаја“.

„Комисија „Света Петка“ ГО Медијана, одобрава средства за ВТО и до скоро је била једина општина у Србији, која има фонд за ове намене“, нагласио је начелник општинске управе Драгићевић и додао да се „Новчана средства из овог фонда, користе не само се за лечење неплодности, већ и у циљу подстицаја и стимулисања рада и развоја младих у области образовања, науке, културе, уметности и спорта, кроз стипендије најбољим студентима са подручја општине (12 месеци) и доделу ученичких награда средњошколцима и основцима“.

   Јелена Николић, једна од полазница едукације, истакла је да су оваква предавања од велике користи и трудницама пуно значе и упутила је изразе захвалности ГО Медијана, јер ће се управо захваљујући средствима из Фонда „Света Петка“, први пут, након три покушаја, у 45.години, остварити у улози мајке.

Прво предавање у оквиру пројекта „Мама треба да зна“, чија је реалилзација предвиђена  до краја године, одржала је гинеколог др Соња Поп-Трајковић, на тему припреме за порођај и одговарала на бројна питања заинтересованих трудиница. 

Председница Удружења „Донела ме рода“, Александра Милошевић, изјавила је да ће „Свако наредно предавање, имати посебну тему и другог предавача и да ће предавања држати стручњаци из различитих области: гинеколог, педијатар, стоматолог, дерматолог, бабица, психолог, фитнес инструктор и фармацеут“, а „обрађиваће се различите корисне теме, од припреме за порођај и долазак бебе, до очувања физичког и менталног здравља након порођаја“ објаснила је Александра.

Она је додала да је „Направљена Viber група, како би полазнице могле остати у контакту и како би могле размењивати искуства након завршетка пројекта, а моћи ће контактирати и стручњаке и информисати се о свему што их брине и интересује“.

Присутним трудницама, уручени су и пригодни поклони, неопходни беби у првим данима живота.

 

 

 


#   Ниш   Медијана градска општина   трудница   едукација   Мама треба да зна   Удружење Донела нам рода
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима