Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У нишким магацинима пропада најсавременији апарат за тестирање коронавируса

rssBookmark and Share

Ниш 03.04.2020. Зорица Миладиновић, Данас

Нишка клиника за кардиохирургију упутила је 24. марта званични предлог "свим релевантним надлежним органима" за коришћење најсавременијег апарата који за 24 сата може да тестира чак 1.200 узорака биолошког материјала на присуство корона вируса.

У нишким магацинима пропада најсавременији апарат за тестирање коронавируса

Овакав апарат јој је у новембру прошле године донирала Команда Војске САД у Европи. Упркос томе што је масовно тестирање на ковид 19 приоритет у сузбијању пандемије, „надлежни“ за сада не одговарају ни каква је валидност, а ни резултат овакве иницијативе, која би потенцијално могла бити изузетно значајна за здравље грађана Србије.

Руководилац Клинике за кардиохирургију Драган Милић је на свом Фејсбук профилу објавио и да је овакав апарат, марке „Real Time PCR – Quant Studio 5“, у стању да обави анализу чак 96 узорака ођедном, а да се „резултати добијају за само два сата“.

Он је навео да је овакав апарат „од стране надлежних светских институција препоручен за испитивање биолошког материјала за присуство корона вируса“. Додао је да је његова клиника спремна да организује рад на том апарату или да га „пребаци на коришћење тамо где надлежни органи процене да је најпотребнији“.

„То је најсавременији апарат који је Клиника добила као донацију од Команде америчке војске у Европи. Он је коришћен за тестирање тромбофилија и требало је да се користи за испитивање оних пацијената који се подвргавају трансплантацијама. Тестирање вируса – па и корона вируса, који изазива ковид 19, стандардно се ради на „Real Time PCR машинама“ и ту нема ничег новог“, саопштио је за лист Данас колегијум ове клинике, на челу са Милићем.

Клиника за кардиохирургију није прецизно одговорила на питања Данаса да ли је овакву иницијативу упутила нишком Институту за јавно здравље и нишком Клиничком центру, те да ли су и како они одговорили на њу. И нишки Институт за јавно здравље нам је ускратио одговор на питања да ли ће апарат „Real Time PCR – Quant Studio 5“, који му је понудила ова клиника, бити коришћен за тестирање узорака, као и да ли је апарат адекватан за такву врсту анализа.

На иста питања јуче није одговорио ни епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је и члан Владиног кризног штаба и специјални саветник нишког Института за јавно здравље.

Упркос томе што је до јуче важећи владин закључак који предвиђа искључиву информативну надлежност Кризног штаба, Тиодоровић је казао да је „једина надлежна особа за оваква питања директор нишког Института за јавно здравље“, пошто она „захтевају одговор вирусолога“.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић казала је да је капацитет тестирања на нови корона вирус у Србији свега 4.500 тестова дневно, док је Тиодоровић рекао да ће у нишком Институту за јавно здравље моћи да се тестира само стотинак грађана, а у нишком Ветеринарском институту још највише толико.

Према оценама Светске здравствене организације, масовно тестирање грађана је један од најбитнијих предуслова за сузбијање заразе овим вирусом.

Зорица Миладиновић, Данас


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Драган Милић   Институт за јавно здравље   Бранислав Тиодоровић   Клиника за кардиохирургију   Зорица Миладиновић   Лист Данас   Коронавирус   Дарија Кисић Тепавчевић
@OnlineDanas @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима