Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Европска унија са 3,6 милиона евра финансира пројекте прекограничне сарадње Србије и Северне Македоније

rssBookmark and Share

Ниш 27.06.2023. Јужна Србија Инфо

Трилатерални споразум о подршци Европске уније (ЕУ) од 3,6 милиона евра за прекограничну сарадњу Србије и Северне Македоније потписали су у понедељак у Нишу шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, потпредседник Владе Северне Македоније Бојан Маричић и министарка за европске интеграције у Влади Србије Тања Мишчевић.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Споразум је потписан у оквиру манифестације „ЕУ, недеља могућности“ и завршног панела на коме су о значају пројеката које финансира ЕУ, али и начинима како аплицирати за пројекте, на скупу у хотелу Тами говорили представници Владе Србије, делегације ЕУ и корисници средстава ЕУ.

Амбасадор Жиофре рекао је да ЕУ жели да овим споразумом покаже да се сарадња између градова и општина не зауставља на граници и да је велика шанса за даљи развој балканских земаља управо у прекограничној сарадњи. Већ на јесен очекујем да отворимо конкурс на који ће моћи да аплицирају удружења, локалне самоуправе, групе грађана из Србије и Северне Македоније и сви они кандидоваће своје идеје за унапређење средина у којима живе, казао је Жиофре.

Министарка Мишчевић рекла је да ће овога пута ЕУ подржати пројекте који грађанима треба да учине доступнијим услуге социјалне и здравствене заштите за угрожене групе, да помогну развоју прекограничног туризма и заштити културног и природног наслеђа са обе стране границе, а што треба да значајно повећа број туристичких посета и дужину боравка туриста у пограничном подручју.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски у обраћању присутнима поручила је да се помоћ Европске уније Нишу кроз пројектно финансирање мери у милионима евра и да обухвата велике инфраструктурне пројекте какав је гасни интерконектор Бугарска-Србија, реконструкција пруге од Ниша до Београда и највећи пројекат за заштиту животне средине у Србији, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу које је вредно 85 милиона евра. Улога нас у локалној власти важна је и због тога што грађанима треба да објаснимо колико новац Европске уније конкретно помаже у решавању њихових свакодневних проблема, казала је Сотировски и навела да трилатерални споразум даје могућност Нишу да у прекограничној сарадњи реализује пројекте са градовима у Северној Македонији, а да је циљ да се сарадња прошири и на остале околне земље, пре свега на Румунију.

Трилатерални споразум прекограничне сарадње који је потписан у Нишу односи се на територију Србије и Северне Македоније на којој живи око 850.000 људи. Овогодишња манифестација „ЕУ недеља могућности“ трајала је од 21. до 26. јуна, а састојала се од панела у Београду, Новом Саду и Нишу, који су партнерски организовали Делегација ЕУ у Србији и Влада Србије уз подршку више од 50 институција и партнера и учешће више од 100 корисника средстава ЕУ.


#   Ниш   ЕУ   Драгана Сотировски   Тања Мишчевић   Република Северна Македонија   Емануел Жиофре
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима