Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком породилишту за недељу дана рођено 17 беба – највише од почетка године

rssBookmark and Share

Прокупље 19.04.2022. Јужна Србија Инфо

Прошле недеље је у прокупачком породилишту рођено 17 беба, 10 девојчица и седам дечака, што је највећи број новорођенчади у једној недељи од почетка ове 2022. године, саопштили су из те здравствене установе.

У прокупачком породилишту за недељу дана рођено 17 беба – највише од почетка године

Како су нагласили у том породилишту, које ради при окружној болници „Др Алекса Савић и једино је у Топличком округу, од почетка ове године рођено је укупно 164 беба што је више од просека за исти период претходних година.

Такође кажу да да се у последње време све више младих брачних парова у Топличком крају одлучује за рађање другог, трећег па и четвртог детета.

Како истичу у лoкалној самоуправи пораст наталитета је и очекиван због активне популационе политике коју води Влада Србије и мера које спроводи Град Прокупље.

Сваке године са 60.000 динара награђујемо прворођену бебу из нашег града, што је само један у низу подстицаја које Град Прокупље даје младим паровима и деци у циљу повећања наталитета, рекли су у локалној самоуправи.

Према њиховим речима већ неколико година уназад сваком прворођеном и другорођеном детету у породици додељује се једнократно по 20.000 динара, што уз остале принадлежности које се из Републике Србије издвајају за рађање деце, чини значајан подстицај у повећању природног прираштаја како у Србији тако и у Топличком округу .

Пораст наталитета у прокупачком крају охрабрује с обзиром на чињеницу да је број новорођенчади у последње две деценије на том подручју бележио сталан пад.

Између 2017. године, када је рођено 650 беба и  2021. године, када је у том породилишту рођено 576 беба за годину дана, тај број кретао се око 600 новорођенчади.

Бројка од 17 беба рођених за седам дана указује да се у прокупачком и Топличком крају нешто мења на боље када је наталитет у питању, истичу у прокупачкој локалној самоуправи.

Такође  наглашавају да су деца приоритет  и да ће сва расположива материјална средства увек  бити улагана у побољшање услова њиховог одрастања и школовања.


#   Прокупље   Др Алекса Савић болница   наталитет   породилиште
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима