Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ученици и професори у Куршумлији протестују због спајања школа

rssBookmark and Share

Куршумлија 17.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Скраћењем часова, окупљањима и шетњама - ученици и професори куршумлијских средњих школа наставили су протест због одлуке Министарства просвете о спајању њихових школа са подујевским, које од 1999. године раде у том граду.

Фото: Драган Живић, РТС
Фото: Драган Живић, РТС

Уместо у учионицама, ученици и професори куршумлијских средњих школа, по трећи пут од почетка школске године су на улицама.

Кажу да су приморани да на овај начин бране идентитет и традицију најважнијих образовних установа у овој топличкој општини, који су, по њиховом мишљењу, угрожени одлуком Министарства о промени назива у куршумлијско- подујевске.

"Нама не сметају ученици Техничке школе, нити Подујевске гимназије, нама само смета то у имену школе Подујево. Kуршумлија као засебни град нема никакве везе са Подујевом, живимо у Куршумлији, школујемо се ту и волимо тај град", каже Војин Ћосић, ученик Гимназије у Куршумлији.

"Те две школе су дале преко 20.000 интелектуалаца. Наши људи из Куршумлије, који су завршили ове школе, су сада по белом свету или су у већим градовима у Србији", наводи Вељко Аврамовић, ученик Гимназије у Куршумлији.

Неколико покушаја да се о овом проблему разговара са надлежнима је, како сазнајемо, пропало, због чега расте незадовољство ученика и запослених.

"Сви ученици који су данас четврта година уписали су Гимназију у Куршумлији и свакако да нико од нас не би хтео да нам на дипломи пише Куршумлијско-подујевска гимназија", каже Ивана Милутиновић, ученица Гимназије у Куршумлији.

"Ми смо истрајни у овим нашим захтевима, надамо се да ће их неко чути. За сада немамо никакве,одговоре из министарства, слали смо дописе и министарству и локалној самоуправи да се укључе у решавање ових проблема", наводи Бојан Јевремовић, професор историје у Гимназији у Куршумлији.

У ишчекивању да надлежни у Министарству просвете преиспитају своју одлуку о промени назива школа, настава се у Куршумлијско-подујевској гимназији и Економско-техничкој школи одвија уз скраћење часова на тридесет минута, а ученици и професори не искључују ни могућност радикалнијих мера.

Траже и да се о овом, новонасталом проблему, расправља на посебној седници СО Куршумлија, која се до сада није оглашавала.

Коментара: 0


#   Куршумлија   ученици   професори   средњошколци   Подујево   Ана Милутиновић   Гимназија у Куршумлији   Ивана Милутиновић
@GKursumlija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима