Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уместо шаке витамина, кокошјом супом и лимуном против короне, без секса после једног лека

Bookmark and Share

13.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Професорка др Љиљана Гојковић Букарица, фармаколошкиња и чланица Радне групе за израду протокола лечења ковида 19, каже за РТС да су из протокола избачене високе доза витамина, а да антибиотике не треба користити код куће у случају блажег облика болести.

Уместо шаке витамина, кокошјом супом и лимуном против короне, без секса после једног лека

У првој фази најбољи су лимун и кокошја супа, каже професорка. Истиче да је тачно наведено који пацијент може примити један од три лека против короне и напомиње да мушкарци после фавипиравира две недеље не смеју имати сексуалне односе.

Фармаколошкиња Љиљана Гојковић Букарица је, гостујући у Београдској хроници, истакла да је у најновијем протоколу за лечење ковида 19 све детаљно описано, те да би било добро да га се сви лекари придржавају.

Први пут су, истиче, избачене велике дозе витамина, за које се показало да не помажу онолико колико се мислило.

"Високе дозе витамина које су биле у протоколу, и пре тога што су биле препоруке СЗО, нису дале неке резултате. Показало се да је велики трошак људима да купују то у огромним количинама, а да је резултат скроман. Најгоре је да може да буде штетан. Високе дозе витамина це баш могу да штете, тако да се повећа киселост урина. Кад се то повећа, могу да се очекују нежељена дејства многих лекова, де се добије инфекција бактеријама које воле ту киселу средину", рекла је Гојковић Букарица, чланица Радне групе за израду протокола лечења ковид 19.

Истиче да они који су се лечили по старом протоколу немају разлог да буду забринути.

"Сигурно те последице нису биле тешка нежељена дејства. То је могло да се појави у малом проценту или не. На почетку протокола смо следили СЗО и највеће организације на свету... Нико није знао на почетку са чим имамо посла, него се ослањало на стара знања - како се лечи ебола, то је корона, како се лечи Сарс-Мерс, то је исто корона, и тешке форме грипа", истиче професорка.

Кокошја супа и лимун - најбољи за прву фазу 

Наглашава да су у новом протоколу по први пут разјашњене све дилеме - између осталог, да не треба давати интравенски инфузије витамина це, или огромне дозе цинка и витамина де, у првој фази благе болести.

"Најбоље ако то може да се надокнади у лимуновом соку. Најбоље је уносити два до три литра течност, па да то буде кроз чај, лимунаду", каже Љиљана Гојковић Букарица.

Поручује и да се у научној публикацији појавило нешто што су и наше баке знале.

"Кокошја супа је најбоља у тој првој фази болести", додаје фармаколошкиња и напомиње да без три литра течности нема лечења.

Говорећи о антибиотицима, истакла је да их никако не треба користити за лечење у кућним условима - уколико пацијент нема високе леукоците или параметре бактеријске инфекције.

"А то скоро нико нема, сем неко ко је већ болестан, ко је изашао из болнице, па носи то у себи... Утврђено је да вирус корона уопште не прате бактеријске инфекције, само шест посто, док грип прате 50 посто. Ми смо мислили да ће то тако бити, зато су били антибиотици у првим протоколима", каже Гојковић Букарица.

За кога је који лек против короне 

Фармаколошкиња каже и да је невероватно да смо међу првима добили велике количине лекова против короне, али напомиње да лекари треба да прате протокол, јер је тачно утврђено којим пацијентима је одређени лек намењен.

Према њеним речима, за млађе људе или старије али здраве, који имају благу клиничку слику, препоручује се лечење код куће, уз доста течности, аспирин и одговарајућу исхрану за наш микробиом, што нам одржава имуносистем (јабуке, кисело млеко...)

Сви који имају тежи облик болести морају да се јаве лекару, посебно уколико су већ на некој терапији или су недавно примали терапију, уколико је реч о деци и трудницама, али и ако имају неки од фактора ризика који указују на то да су веће шансе да болест добије тежу форму - гојазност, дијабетес, кардиоваскуларна тешка обољења, аритмија, миокардитис, стентови, тумор.

Додаје и да, ако је пацијент са тежим обољењем млађи од 18 година, неће моћи да прими неки од три антивирусна лека, већ ће морати да иде у ковид болницу где ће добити терапију у стерилним условима.

Они који имају више од 18 година, а нису труднице и дојиље - немају факторе ризика, имају очувану јетру, немају гихт - узимају фавипиравир.

"Мушкарац кад узима фавипиравир, када има тежу форму а то се види на основу анализе крви, кашља, високе температуре, мора да се штити од сексуалног односа сигурно две недеље, јер сви ти антивирусни лекови иду у сперматозоиде", посебно је истакла професорка.

Додаје и да они који имају преко 60 година морају имати неки од фактора ризика да би примили молнупиравир - гојазност, дијабетес, тешко кардиоваскуларно обољење или астму, тумор у мировању.

"Чим је неко на антитуморској терапији, искључује се молнупиравир. Не сме да га узима и неко ко се лечи од ХИВ-а, хепатитиса...", рекла је фармаколошкиња и поновила да је у протоколу све детаљно објашњено.

Професорка докторка Љиљана Гојковић Букарица очекује да ће висок број новооболелих бити до краја фебруара, а да ће већ од 15. марта овај талас епидемије бити слабији.

"Логично би било да ће корона остати ту са нама, али да неће бити зла", рекла је професорка навевши да очекује да то постане као обичан вирус за који ћемо моћи да бирамо да ли ћемо се штитити вакцином или не.


#   секс   витамини   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима