Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вељкова бронза засијала као злато

rssBookmark and Share

Ниш 28.11.2018. В. П. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Вељко Тољић је тек два и по месеца ученика Гимназије “Светозар Марковић” у Нишу, а већ је школи донео прву медаљу са Међународног такмичења у програмирању “Џон Атанасов” које је одржано у граду Шумену у Бугарској.

Фото: Белами
Фото: Белами

Вељко је, иначе, члан екипа Србије која је освојила шест медаља на овом престижном интернационалном такмичењу одржаном од 21. до 25.новембра. Србија је остварила успех у конкуренцији од 104 такмичара у сениорској и 78 такмичара у јуниорској конкуренцији. Вељко се такмичио и категорији јуниора.

Вељко Тољић је родом из Лесковца, а у свом родном граду је завршио ОШ “Вожд Карађорђе”. Након завршене основне школе одлучио се за наставак школовања у нишкој Гимназији “Светозар Марковић”. Само после два и по месеца похађања ове гимназије он је школи донео бронзану медаљу.

“За такмичење у Бугарској сам се пласирао као члан репрезентације Србије у програмирању чији сам члан постао још као ученик ОШ “Вожд Карађорђе” у Лесковцу”, каже Вељко. “Пресрећан сам што сам само након неколико месеци боравка у овој школи оправдао поверење које ми је указано и школи донео бронзану медаљу. Такмичење је било изузетно захтевно, задаци су било готово на нивоу такмичења на Балканијади. Било је  мало и треме која је брзо нестала, већ када сам почео да решавам први задатак”.

Вељко Тољић додаје да су га за ово такмичење припремали Иван Стошић и Никола Милосављевић са Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу.

“Један од разлога што сам изабрао Гимназију “Светозар Марковић” у Нишу за наставак школовања био је и тај што нам предмете, које су за нас кључни, предају професори са факултета. Радили смо, не толико напорно, али довољно добро да све на крају буде крунисано медаљама”, истиче Вељко и додаје да се са овим такмичењем завршила такмичарска сезона за ову годину и да му предстоје припреме за такмичења која га очекују од идуће године.

Овај млади гимназијалац је још као основац учествовао на неколико међународних такмичања за која га је припремао професор Стевица Јанковић из ОШ “Вожд Карађорђе” у Лесковцу. Додаје и да га, поред програмирања, занима још и математика па планира да се такмичи ии з овог предмета, али отом-потом, каже он. Као основац учествовао је на и на 12.јуниорској балканској олимпијади из информатике која је средином ове године одржана у Румунији. Две године је као основац био првак државе у програмирању.

Марјан Мишић, директор Гимназије “Светозар Марковић” у Нишу додаје да је презадовољан успехом који је млади Вељко постигао.

“Вељко је у нашој школи од септембра, али нас је већ обрадовао лепим вестима и медаљом коју је освојио у Бугарској. Верујемо у њега и његово знање и сви се искрено надамо да ће се за њега још чути јер је пред њим још такмичења”, каже директор Мишић.

Чланови српске екипа су бирани на основу резултата годишњег циклуса такмичења из програмирања које организује Друштво математичара Србије, а медаље сун а такмичењу у Бугарској освојили Павле Мартиновић, Јован Бенгин, Младен Пузић, Матија Вукелић из Математичке гимназије у Београду, Тадија Шебез из новосадске Гимназије “Јован Јовановић Змај” и Вељко Тољић из нишке Гимназије “Светозар Марковић”.

Коментара: 0


#   Ниш   Светозар Марковић   Бугарска   Светозар Марковић гимназија   Јован Јовановић   Иван Стошић   бронзана медаља   Никола Милосављевић   Марјан Мишић   Вељко Тољић   Такмичење у програмирању   Џон Атанасов такмичење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима