Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Власина 2018" - Заједничка вежба МУП-а Србије и Бугарске

rssBookmark and Share

Власинско језеро 23.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

На Власинском језеру ватрогасно-спасилачке јединице из Србије и Бугарске одржале су 21. септембра теренску вежбу "Власина 2018". То је део Програма прекограничне сарадње између Србије и Бугарске. Оперативци спасилачких тимова добили су и опрему, вредну 600.000 евра.

Фото: РТС
Фото: РТС

Симулација експлозије на туристичком бродићу, помоћ повређенима и евакуација до кола хитне помоћи - ватрогасно-спасилачке јединице приказале су нову опрему за акције на води.

"Ово је опрема која је недостајала Пчињском и Јабланичком округу, а то значи, да када дође до елементарне непогоде на било којој територији, са бугарске стране, колеге помогну да се заустави доток воде, а ако не спречимо доток, тимови из Врања и Лесковца деловаће репресивно", објашњава Ведран Ташковић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Врању.

Директорат за заштиту од пожара из Бугарске, област Перника и Ћустендила, добио је четири беспилотне летелице и бране за спречавање изливања река.

"Климатске промене су такве да последњих 15 година имамо повећање нивоа река. Са колегама из Србије радићемо заједно, да спречимо поплаве", каже Марио Картулев, начелник Сектора противпожарне заштите у Пернику.

Програм прекограничне сарадње (ИПА), као водећи партнер, спроводи МУП Србије, Сектор за ванредне ситуације, у сарадњи са МУП-ом Бугарске.

"Унапредили смо наше капацитете, наша знања, тренинге, али смо помогли и локалним структурама које учествују у ванредним ситуацијама", каже Бојан Костић из Сектора за ванредне ситуације.

"У случају ванредне ситуације, било какаве поплаве, можемо реаговати на територији Пчињског и Јабланичкг округа и пружити међународну помоћ Бугарској, тамо где буде требало", објашњава Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације.

Ватрогасно-спасилачке јединице из Пчињског и Јабланичког округа добиле су теренска возила, чамце и индивидуалну опрему за ватрогасце.

Коментара: 0


#   МУП РС   Власинско језеро   Јабланички округ   Пчињски округ   ватрогасци   Бугарска   ИПА   сектор за ванредне ситуације   показна вежба   Ведран Ташковић   МУП Бугарске   Власина 2018
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима