Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто је ово село рај за живот?!

rssBookmark and Share

Лесковац 22.09.2014. Блиц

Село Брестовац на раскрсници пет важних путних праваца једно је од 25 села у Србији и једино на југу које је српска влада уврстила на списак села повољних за живот.

Зашто је ово село рај за живот?!

Са 300 домаћинстава и 2.200 житеља, сместило се у котлини са парком брестова и широким улицама, а има све што имају и мањи градови.

– Поносни смо на осмогодишњу школу, цркву која доминира тргом, пошту, здравствену станицу са специјалистима, библиотеку, месну заједницу, седам продавница, три пољопривредне и четири здравствене апотеке, две књижаре, фудбалски клуб, два предузећа, пицерију и кафић – прича дипл. туризмолог Ивана Стојковић, директорка Дома културе, организатор целокупног друштвеног живота.

Брестовац се нашао и у споту Туристичке организације Србије „Soul FOOD Serbia“, који је обишао свет.

Markovići: Junaci spota o ajvaru

Јунак спота је лесковачки ајвар из домаћинства Стевице и Сунчице Марковић. Поред ајвара, они као и трећина сељана, производе и другу зимницу, али и кромпир.

Поносни на ФК Железничар
Брестовчани су најпоноснији на свој ФК Железничар, који ове године обележава 90 година од формирања.
- Из наше школе фудбала поникли су славни фубалери Зоран Милошевић, Горан Стоиљковић и Марко Војиновић. Клуб је центар окупљања талентованих дечака из Јабланичког округа и увек смо били при врху табеле - хвали се председник клуба Звездан Тачић.

– Овде се тегобно ради, али од свог рада комотно живи. Земља здрава, плодна. Њиве поред аутопута, купци сами долазе – прича Стевица. За десет година из Брестовца се иселило стотинак људи, најмање у лесковачком крају. Познати фудбалер ФК Радничког и ФК Милана Зоран Милошевић није могао без свог села.

– И док сам по свету био, задња станица је био Брестовац. Овде су људи велики другари и пријатељи, овде су мириси у укуси најлепши на свету – прича пензионисани фудбалер.

Коментара: 0


#   Лесковац   Брестовац   Ивана Стојковић     Зоран Милошевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима