Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто морамо да заменимо возачку пре истека важења?

Bookmark and Share

14.01.2014. Б92

Вест да ће сви они који још увек нису заменили паприну возачку за биометријску морати то да учине најкасније до 10. јуна 2014. узнемирила је многе возаче који поседују стару, важећу дозволу која не истиче до наведеног рока.

Зашто морамо да заменимо возачку пре истека важења?

Један од разлога за то је страх због могућих гужви на шалтерима МУП-а, а други додатни новчани издатак који их том приликом очекује.

Број пристиглих коментара и ваше реакције на вест о крајњем року за замену старих возачких дозвола показују велику заинтересованост за ово, али и огорченост и питања упућена надлежнима због чега неки од нас морају да замене дозволе иако на старим пише да важе и након 10. јуна. Такође, поставља се питање да ли је одлука утемељена у закону.

Како бисмо разјаснили овај проблем и дошли до правог одговора, обратили смо се Дамиру Окановићу из Српског комитета за безбедност саобраћаја. Сазнали смо да се правни основ за овакву одлуку налази у члану 351. Закона о безбедности саобраћаја.

У ставу 4. овог члана каже се да "постојеће возачке дозволе важе до истека рока важења назначеног у возачкој дозволи, а најкасније до пет година од ступања на снагу овог закона."

"С обзиром да је закон ступио на снагу 10. јуна 2009, наведени период од пет година истиче 10. јуна 2014. када је последњи рок да се старе дозволе замене за биометријске", објашњава Окановић.

"Једини начин да се ова одредба промени била би измена самог закона", сматра Дамир Окановић. Према његовом искуству, олакшавајућа околност у читавој причи је то што службеници МУП-а приликом замене не захтевају ново фотографисање и потписивање, с обзиром да могу да искористе већ постојеће податке са биометријске личне карте, што донекле олакшава и скраћује процедуру.

О томе говори и став 4. у члану 6. новог Правилника о возачким дозволама где се каже да се "фотографија и потпис подносиоца захтева могу, уз његову сагласност, преузети и из електронске базе биометријских података лица".

Иако о оправданости законске одредбе можемо да полемишемо, узевши у обзир дате околности као и чињеницу да до истека рока имамо још пет месеци, да не бисмо дошли у ситуацију да сви кренемо по нове дозволе у последњем тренутку и тако створимо гужве на шалтерима, било би добро да тај посао обавимо благовремено. На тај начин поштедећемо себе чекања у редовима, нервирања и губитка времена.

 

Коментара: 0


#   саобраћај   Дамир Окановић   возачке дозволе   личне карте
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима