Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је "Ноћ музеја": У Нишу на више од 15 локација

rssBookmark and Share

16.05.2015. Белами, Јужна Србија Инфо

Једна од најпосећенијих манифестација у Нишу, Ноћ музеја биће одржана вечерас на више од 15 локација у граду које ће посетиоци моћи да посете од 17 сати до 1 сат иза поноћи. Улаз је бесплатан.

Ноћ музеја, Фото: www.blic.rs
Ноћ музеја, Фото: www.blic.rs

Посетиоце на Логору на Црвеном крсту очекује изложба фотографија „Сенке старог Ниша” Даворина Динића које су за кратко време освојиле интернет, као и срца многих Нишлија. Као посебно изненадјење, на изложби ће бити представљен и избор необјављених фотографија другог дела едиције “Сенке старог ниша 2″ који ће бити објављен до краја маја.

У Галерији Нишког културног центра биће отворена изложба-тематска поставка песничке собе из заоставштине Бранка Миљковића.Читајте Бранка Миљковића-Узалуд је будим,60 година од првог објављивања аутора Јована Младеновића и Горана Станковића реализују НКЦ и Народни музеј.

У Археолошкој сали Народног музеја у улици Николе Пашића посетиоци могу да погледају изложбу Археолошко благо Ниша од неолита до средњег века. У изложбеном простору Синагоге од 18 сати предавање ће одржати др Марко Јанковић са Катедре за археологију Филозофског факултета у Београду под називом Римске игре.

Историјски архив из Ниша ће први пут изложити ретке и значајне књиге избором из истоимене збирке која има 229 наслова. Јавности ће такође бити предочен и избор публикација и брошура које имају својство ретких књига, а штампане су у Нишу од 1868. до 1945.г. Медју насловима које ће посетиоци моћи да виде су “Законик Стефана Душана Цара српског“, који је за штампу приредио Стојан Новаковић 1870.г, „Свето писмо Старога и Новога завета“ из 1868.г, које су превели Вук Караџић и Дјуро Даничић, Зборнике закона и уредаба Кнежевине и Краљевине Србије и многе друге књиге које су излазиле у малим тиражима и ретко где су сачуване.

У Галерији Србија посетиоци могу да погледају изложбу „Музеј виртуелне имовине“ Душана Тодоровича, а у Павиљону нишке Тврђаве биће представљена поставка „Ваздух и снови- омаж Гастону Башлару“ која чини избор радова са две завршне изложбе докторских уметничких пројеката, уметница Иване Драгутиновић Соколовски и Елизабете Маторкић Бисенић. У Салону 77 биће представљена изложба цртежа Војислава Радовановића.

Своја врата отвориће и две нишке школе Уметничка школа и Школа моде и лепоте. У Ноћи музеја, у суботу 16. маја од 18 часова, Народна библиотека “Стеван Сремац” отвара врата својих фондова и изложбом “Сведоци времена”, Одељења серијских публикација, кроз најстарије часописе враћа нас у прошлост. У Музичком програму учествује хор “Грација” под диригентским вођством госпођице Сузане Петровић.

Ноћ музеја је део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи Србија прикључила 2006. године.

 


#   Стеван Сремац   Црвени Крст (логор)   Историјски архив   Ноћ музеја   Народни музеј Ниш   Галерија Синагога   Галерија Србија   Народна библиотека   изложба фотографија   Салон 77   Уметничка школа   Марко Јанковић   Школа моде и лепоте   Свето писмо
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима