Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас се обележава Светски дан уметности - култура и уметност инспиришу, мотивишу и повезују

rssBookmark and Share

Ниш 15.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Данас, 15. априла, широм света обележава се Светски дан уметности, прилика да се прослави богатство и разноликост уметничког стваралаштва и његов дубоки утицај на људску културу и друштво.

Данас се обележава Светски дан уметности - култура и уметност инспиришу, мотивишу и повезују

УНЕСKО је овај дан установио 2019. године, одабиром датума рођења Леонарда да Винчија, чије генијално стваралаштво представља симбол универзалног уметника.

Овај дан није само прилика за славље великих уметника попут Леонарда, већ и за признавање и подршку свим ствараоцима, било да су професионални уметници или хобисти који своју креативност изражавају на различите начине. Уметност обухвата различите форме, сликарство, вајарство, музику, плес, књижевност, позориште, филм, архитектуру, дизајн и многе друге и свака од њих доприноси обликовању нашег света и начина на који га доживљавамо.

Уметност има дубље значење од естетског ужитка; она је средство за изражавање емоција, идеја и идентитета. Кроз уметничка дела, можемо истраживати ​​људске мисли и осећаје, пропитивати ​​друштвене норме, промовисати толеранцију и разумевање, као и откривати ​​дубље слојеве наше сопствене егзистенције.

Поред тога, уметност има важну улогу у образовању. Подстиче радозналост, критичко размишљање и маштовитост код деце и одраслих, подстичући их да истраже и разумеју свет око себе на нов и креативан начин. Кроз уметност, такође се може ојачати самопоуздање и самоидентификација, посебно код младих људи.

Уметност такође игра кључну улогу у размени културног наслеђа и промоцији међукултурног дијалога. Кроз уметничка дела, можемо истраживати ​​и разумети различите културе, традиције и перспективе широм света, градећи мостове разумевања и пријатељства између различитих заједница.

Овог Светског дана уметности, позивамо све да се диве и цене уметничка дела, подржавају локалне уметнике и активно учествују у уметничким догађајима и активностима. Уметност има моћ да нас инспирише, мотивише и повеже као глобалну заједницу, истичући важност креативности и изражавања у нашим животима.

Ниш обилује културним садржајима и пружа разноврсне могућности за развој уметности и културе. Чувени хор (велики и мали) НЦПД "Бранко" представља драгуљ у културном пејзажу града, чији наступи одишу духовном снагом и уметничким изражајем.

Поред тога, Факултет уметности у Нишу Музичка и Уметничка школа пружају образовне програме из различитих уметничких дисциплина, док уметнички покрет представља платформу за афирмацију младих уметника и стварање нових уметничких дела.

Фестивали попут "Музички едикт", "Нишвила" и "Филмских сусрета" доносе сваке године богат културни програм који окупља уметнике и љубитеље уметности из целог региона и шире. Ови фестивали промовишу музику, филм и друге уметничке форме, доприносећи културној размени и дијалогу.

Нишки културни центар, Народно позориште, Позориште лутака и све друге културне институције и манифестације стварају плодно тло за развој уметничког изражавања, културног идентитета и културног туризма у граду Нишу. Уметници и културни радници имају прилику да се изразе и покажу свој таленат, док публика има прилику да ужива у разноликости уметничких израза и да се инспирише њиховим делима.

Ниш има велики потенцијал да постане још значајнији културни центар, привлачећи уметнике, креативне појединце и посетиоце из целог света. Кроз подршку културним иницијативама и улагање у културну инфраструктуру, град може додатно да унапреди своју културну сцену и допринесе културном и туристичком развоју заједнице.

 

 

 


#   Ниш   Факултет уметности   Нишвил   Филмски сусрети   Народно позориште   Нишки културни центар   УНЕСКО   уметност   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Уметничка школа   Светски дан уметности
@nisville @UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима