Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Херцег Нови и Лесковац - побратими по стрипу!

rssBookmark and Share

Лесковац 08.03.2018. Јужна Србија Инфо

У организацији Школе стрипа “Никола Митровић Кокан”, у петак, 9. марта, у галерији Лесковачког културног центра, са почетком у 19 часова, биће отворена изложба “Лесковац и Херцег Нови у стрипу”

Херцег Нови и Лесковац - побратими по стрипу!

Реч је о скупу плаката урађених у двадесетогодишњој историји Балканских смотри младих стрип аутора, најстаријег стрип фестивала у региону, и дванаестогодишњој историји Херцегновског стрип фестивала, јединог фестивала у Црној Гори, који приказују ова два града кроз призму девете уметности - стрипа. Тако улицама Лесковца и Херцег Новог пролазе познати стрип јунаци попут Корта Малтезеа, Загора, Бетмена, Дилана Дога, Вондер Вумен, Паје Патка, Дикана, Гокуа, Блуберија, Хелбоја, Годзиле, Торам, Адама Вајлда, Самураја Џека, Вековника и позирајући крај знаменитих грађевина или историјских споменика творе јединствене, уникатне разгледнице. Из пера неких од најпознатијих стрип-цртача са простора Балкана, али и из Велике Британије, Италије, Данске, Шпаније, аутора који раде за највеће светске стрип издаваче, настале су илустрације које познате локације показују на нов и необичан начин. 

“Ради се о јединственим разгледницама које добро позната места, која су многима можда већ постала помало извикана и већ виђена, онеобичавају и приказују у новом светлу, нудећи сасвим иновативан и интригантан вид туризма веку који је у своје прве две деценије већ све видео и коме је све већ досадно - стрип туризам!”, објашњава организатор Марко Стојановић.

Такође, током отварања саме изложбе биће уприличено и потписивање јединственог протокола о побратимљењу Лесковца и Херцег Новог по стрипу, што је уз стриповско побратимљење Лесковца и Софије 2014. јединствен пример у читавој Европи. Протокол о побратимљењу, који сарадњу и културну размену између ова два града који су центри стрип стваралаштва у Србији и Црној Гори подиже на виши ниво и институционализује, потписаће представници Лесковачке школе “Никола Митровић Кокан” и Удружења “Херцегновски стрип фестивал”, уз присуство градоначелника Лесковца др Горана Цветановића и начелника Друштвених делатности Херцег Новог Дарка Класића.

Побратимљењем и изложбом уједно ће бити најављена предстојећа јубиларна 20. Балканска смотра младих стрип аутора, која ће бити одржана од 29. јуна до 1. јула 2018. године у Лесковцу.


#   Лесковац   стрип   Никола Митровић   Марко Стојановић   Балканска смотра младих стрип аутора   Херцег Нови
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима