Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Иконостас и јерусалимске иконе – благо Малог Јерусалима у Пироту

rssBookmark and Share

Пирот 20.02.2016.

Иконостас у пиротској Пазарској цркви, по тврдњама стручњака Републичког завода за заштиту споменика културе, можда је најлепши у Србији због чега је неопходна његова конзервација и заштита.

Фото: Пиротске Вести
Фото: Пиротске Вести

Осим иконостаса, широј јавности мало је позната и колекција од десет јерусалимских икона, које су такође изузетно вредне, а неке од њих се налазе у веома лошем стању. Стручњаци Завода боравили су у Пироту неколико дана како би обавили прве припремне радове за конзервацију иконостаса али  и икона, које представљају права уметничка ремек-дела. Сви радови у Пазарској цркве раде се у сарадњи са нишким Заводом за заштиту споменика културе.

Како је Пиротским вестима казао Немања Смичиклас, сликар-рестауратор из Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, иконостас у Пазарској цркви је један од најлепших иконостаса из периода почетка 19. века.

-Иконе је радио уметник Јован Иконописов, а исти уметник је осликао и малу и велику певницу и тронове у цркви. Сам дуборез је фантастичне изведбе, изузетно квалитетан и изузетно богат, богатији од тренутно најпознатијег врањанског иконостаса, који је због своје лепоте био изложен и у Сорбони, али ја мислим да овај иконостас може да га надмаши својом лепотом. Иконостас је широк 13.2 метра а висок 7.5 метара. На њему има 64 иконе, плус иконе из ризнице и целивајуће иконе које се такође налазе у ризници-казао је Смичиклас Пиротским вестима.

Изузетно је вредна и  збирка целивајућих икона, од којих најстарија потиче из 1776. године, казала је Пиротским вестима сликар конзерватор-рестауратор Републичког Завода Ружица Васић.

-То су иконе на платну, ходочасничке иконе, које су доносили угледни људи из Србије, чак су некада доносили и свештеници, или група ходочасника. Имамо најстарију из 1776. која је овде у овој збирци, а једна је панорама града Јерусалим, док су остале типичне јерусалимске иконе са пуно сцена везаних за живот Христов. Посебна је проблематика тих икона на платну јер су у тешком стању. Деградација свих слојева материјала је присутна, већина није натегнута на рам јер због своје старости то једноставно не би издржала. Урадићемо конзерваторско-рестаураторске радове над њима. Динамика и почетак тих радова зависи од финансирања-каже Васићева за Пиротске вести.

По речима Немање Смичикласа, Републички завод за заштиту споменика културе донео је одлуку да једна икона са иконостаса и две јерусалимске иконе буду конзервиране као поклон цркви.

-То има двоструки значај, прво иконе ће бити заштићене, и то иконе које су можда у најгорем стању. Друго, да се прикаже људима како ће на крају изгледати комплетно конзервирани иконостас, иконе и јерусалимске иконе. Јерусалимске иконе ће, када буду завршене, бити изузетно лепе. Мислим да ће Пирот моћи да се поноси њима. Ми смо предлагали да се након конзервације направи једна велика изложба која ће путовати по Србији али и иностранству како би се приказало сво благо пиротског краја.

 

Извор и фото: З.Ћирић, Пиротске Вести

 


#   Пирот   иконе   Завод за заштиту споменика   Јерусалим   Пазарска црква   Пиротске вести     конзервација  
@pirotskevesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима