Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Има наде за српски филм

rssBookmark and Share

18.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Селектор 48. фестивала глумачких остварења "Филмски сусрети" и филмски критичар Дејан Дабић рекао је данас да ће од 26. до 31. августа на Летњој позорници у Нишкој тврђави бити приказано 12 филмова у званичној такмичарској конкуренцији од којих је осам дебитантских што показује "да за српски филм има наде".

Има наде за српски филм

Без обзира на мали будзет, наши синеасти успевају, поготово они млађи, да дођу до дугометражног играног филма, рекао је Дабић за Танјуг говорећи о обележјима овогодишњих "Филмских сусрета".

"Друго обележје могло би да буде што велики број улога у фимовима играју глумци из региона. То показује да је сарадња између земаља региона јако добра", навео је Дабић и додао да, на пример, глумац из Босне и Херцеговине Емир Хадзихафизбеговић игра у четири филма.

Према Дабићевим речима, трећа карактеристика је што ћемо на фестивалу имати дигиталну слику чиме се манифестација сврстава раме уз раме са модерним биоскопима у земљи.

Осим званичног програма, на затварању фестивала нишка публика ће моћи да види и два филма која су ван конкуренције за награде и то су, како је навео Дабић, историјске приче.

"Једна је документарно-играна, говори о принцези Оливери, ћерки кнеза Лазара и кнегиње Милице која одлази у харем турског султана Бајазита, а друга је прица о Боју на Чегру", казао је Дабић.

Први филм под називом "Пут ружама посут" режирао је Марко Новаковић, Оливеру тумачи глумица Весна Станојевић, наратор је Милан Цаци Михајловић, а Милицу игра Тања Бошковић.

Други филм под називом "Поноћна молитва" режирао је Бобан Рајковић по драми Небојше Озимића "Сенке Ћеле куле", додао је Дабић.

Он наводи да ће на фестивалу бити додељено осам званичних награда, Гран при "Наиса" која носи 200.000 динара, награде Цар Константин и царица Теодора вреде по 150.000 динара, добитници награда за изузетну мушку и женску улогу однеће по 100.000 динара, а епизодисти и дебитант биће награђени са по 80.000 динара.

Већ више година правилима фестивала је предвиђена додела плакета глумцима који нису држављани Србије, а појављују се у филмовима у званичној конкуренцији за награде.

Дабић очекује добар одзив глумаца и најављује да би овогодишњи "Филмски сусрети" могли бити свечанији од ранијих.

"На отварању ћемо се подсетити на 17 векова Миланског едикта када говоримо о самом амбијенту у Нишкој тврђави, а и Награда "Павле Вуисић" која се додељује за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму (популарни српски "Оскар") биће додељена на почетку фестивала.

У званичној конкуренцији биће приказани филмови "Кад сване дан" (Горан Паскаљевић), "Мамарош"(Момчило Мома Мрдаковић), "Кругови"(Срдан Голубовић), "С/кидање" (Коста Д-јорд-јевић), "Одумирање" (Милош Пушић), "Вир" (Бојан-Вук Косовчевић), "Фалсификатор" (Горан Марковић), "Љубав долази касније " (Хадзи-Александар Ђуровић), "Где је Нађа" ( Лука Попадић, Арон Секељ и други), "Лед" (Јелена Бајић Јочић), "Артиљеро" (Срђан Анђелић) и "Држава" (Јелена Марковић).


#   филм   Филмски сусрети   Марко Новаковић   Дејан Дабић   Александар Ђуровић   Горан Марковић   Павле Вуисић   Милош Пушић   Весна Станојевић   Бобан Рајковић   Гран при
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима