Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из атељеа у Бресничићу уметност ка целом свету - Изложба слика Филипа Костеског

rssBookmark and Share

Прокупље 30.10.2022. Јужна Србија Инфо

У прокупачком Дому културе, у среду 2. новембра у 18 часова, биће отворена пета самостална изложба слика Прокупчанина Филипа Костеског.

Из атељеа у Бресничићу уметност ка целом свету - Изложба слика Филипа Костеског

-Стварам у свом атељеу у Бресничићу, где сам окружен живописном природом из које црпим надахнуће. На овој мојој изложби, љубитељи сликарства, моћи ће да виде двадесетак слика различитих тематика. Има ту апстракције, екпресионизма и импресионизма, али и оних, које описују дешавања у нашем друштву. Дакле посветио сам се и социјалним и друштвеним темама, рекао је сликар Филип Костески и позвао Прокупчане да дођу на отварање његове изложбе у Дому културе.

Овај сликар је редован учесник Ивањданске ликовне колоније, која се традиционално одржава у организацији прокупачког Дома културе, али и многих других колективних изложби, на којима је излагао са својим старијим колегама.

Завршио је Основне студије архитектуре у Нишу и поседује изванредан таленат за ликовну и примењену уметност, о чему сведоче и његове бројне републичке и међународне награде. Само неке од њих, које је добио на нивоу републике јесу, прво  место на конкурсу „Дани европске баштине- Тврђава“, затим „Повеља Карађорђевића“, за једно, од два најбоља сликарска остварења, на конкурсу поводом 150 година од рођења Николе Тесле.

Рад овог, релативно младог сликара, већ су обележиле и међународне награде, међу којима су и дипломе за најбоље појединачно остварење на „Малом битолском Монмартру 2003. и 2004. године, затим „Златна палета“, за најбоље појединачно остварење на истом такмичењу 2005. године. Сребрну медаљу добио је на такмичењу младих уметника у Евори у Португалу. Радови овог прокупачког сликара, налазе се у приватним колекцијама широм планете, а један од њих је доспео и до Америчке националне галерије, у којој су изложене слике Пикаса.

Филип Костески је радио и као street artist широм Јадранског приморја. Имао је доста индивидуалних и колективних изложби у земљи и иностранству.Учествовао је и на бројним сликарским колонијама, у Петровцу на Млави, Житном Потоку, Буљарицама, Битољу у Македонији, Ајдановцу и Власинском језеру.


#   Прокупље   архитекта   сликарство   Дом културе Прокупље   Филип Костевски
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима