Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јужњачка труба: Врање доследно лику и делу Бакије Бакића

rssBookmark and Share

Врање 20.07.2019. Јужна Србија Инфо

У склопу одржавања традиционалне манифестације Меморијал „Бакија Бакић“, у великој сали Скупштине града Врања уприличен је пријем за врањске трубачке оркестре.

Јужњачка труба: Врање доследно лику и делу Бакије Бакића

Председник СГ Врања Дејан Тричковић, заменик градоначелника Ненад Антић и градска већница Зорица Јовић дочекали су учеснике манифестације која се одржава по тринаести пут.

Том приликом председник Скупштине Врања истакао је значај одржавања Меморијала који носи име барда врањске трубе и који је прославио Врање и врањски мелос широм света.

"Потребно је да кроз овај Меморијал обновимо сећање на Бакију Бакића зарад младих нараштаја, да  се подсетимо какав је уметник он био. Ово је уједно прилика да искажемо поштовање према наследницима његове лозе. Захваљујући вашем таленту Врање остаје доследно лику и делу Бакије Бакића, а градско руководство ће вас увек подржати у напорима да врањска музика и труба остану  препознатљиве у свету“, рекао је Тричковић.

У свом обраћању заменик градоначелника истакао је важност одржавања манифестације за све Врањанце и сам град.

„Ове године навршава се 30 година од смрти великог виртуоза на труби. Бакија Бакић је са јединственим музичким изразом уједно био и најбољи амбасадор Врања и наше земље. Његово музицирање и даље је тема разговора многих генерација ван граница наше државе. Наша је дужност да славимо његово име и његову заоставштину, а највећа обавеза да наставимо музички пут који је он утабао и пренео свету“.

Ненад Младеновић из оркестра Стефана Младеновића, обратио се скупу као један од потомака чувеног трубача. Он је том приликом нагласио да је Бакија Бакић осим оркестра на окупу држао и читаву фамилију и да у томе лежи његова величина.

Након дефилеа трубачких оркестара градским шеталиштем, у Горњој Чаршији одржан је концерт на коме су наступили оркестри Екрема Мамутовића, Ненада Младеновића, Дејана Авдића, Бојана Ристића и Роберта Демировића. Манифестацију Меморијал ,,Бакија Бакић'' организује Туристичка организација, под покровитељством града Врања.

Коментара: 0


#   Врање   Дејан Тричковић   труба   Ненад Младеновић   Туристичка организација   Меморијал Бакија Бакић   Ненад Антић   Бакија Бакић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима