Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Музички едикт“ отвара лето духовности и културе у Нишу

rssBookmark and Share

18.06.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

Данас је у Градској кући одржана конференција за новинаре поводом предстојећег Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“

„Музички едикт“ отвара лето духовности и културе у Нишу

Медијима су се обратили Адриана Анастасов већница задужена за културу и информисање, директорка Туристичке организације Ниш, у име Његовог Преосвештенства Еписопа нишког Г. Г. Арсенија, старешина Саборног храма протојереј-ставрофор отац Бранислав Цинцаревић и уметнички селектор и диреигент хора „Бранко“, Сара Цинцаревић.

Овогодишњи, седми по реду, Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ 2021. године, организује се под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија, а са блаословом Његовог Преосвештенства Еписопа нишког Г. Г. Арсенија, у периоду од 20. до 23. јуна. Публика ће имати прилику да чује разноврстан програм, распоређен у четири фестивалске вечери.

•Четрнаест хорова из осам земаља (Србија, Грузија, Бугарска, Албанија, Украјина, Пољска, Румунија, САД, Летонија) представиће се различитим музичким традицијама у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле и платоу испред Светосавског дома, док ће поједини ансамбли имати прилику да, у оквиру пратећег програма фестивала, наступе и ван Ниша.

“Музички едикт је јавна градска манифестација од 2015. године и од посебног значаја је за наш град посебно када се има у виду да се организује под покровитељством патријарха српског Порфирија а са благословом нишког владике Арсенија. Ове године нам долази 14 хорова из осам земаља који ће се представити публици на фестивалу, али ће се упознати и са градом”, казала је Адриана Анастасов, градска већница ресорно задужена за културу додавши да ће Град Ниш наставити са подршком овог фестивала.

Драгана Петковић, директорка Туристичке организације Ниш је истакла да је посебно задовољство што након пандемије и једног тешког кризног времена отварамо Град Ниш културном манифестацијом.

“Туристичка организација Ниша заједно са организаторима Мешународног фестивала духовне музике “Музички едикт” имаће прилику да покаже богато културно-историјско наслеђе нашег града хорским ансамбилма који долазе из осам земаља света. Ово је веома значајна манифестација, али и значајна прилика за наш град да наставимо да позивамо све организаторе фестивала да нам се придружују у наредном периоду и да на отворимо капије нашег града и наставимо са традицијом окупљања туриста у Нишу”, истакла је Драгана Петковић.

Старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић је додао да се Музички едикт одржава бијенално.

“Фестива је везан за славу Саборног храма, за Духове и увек се одржава у то време.У недаљу после велике литије и наше славе увече ћемо се окупити у нишком Саборном храму да под његове сводове чујемо дивне извођаче. Фестива ће отворити монах Серафим Бит-Хариба из Грузије који ће певати псалме и песме на Христовом говорном језику. Ово је његов први боравак у Нишу, Србији и Европи. Фестивал ће затворити хор и симфонијски оркестар РТС-а из Београда Моцартовим Реквијемом у порти Саборне цркве”, казао је отац Бранко.

Отац Бранко је додао да ће хорови гостовати и ван Ниша у неколико градова.

“Манифестацију коју подржава Град Ниш шаљемо и у друге градове у којима ће бити пратеће манифестације. Један концерт поклањамо и Београду јер имамо и подршку Министарства за културу Србије”, казао је отац Бранко.

Саре Цинцаревић, уметничка директорка фестивала се захвалила свима који су подржали Музички едикт и учинили су да фестивал буде овакав какав јесте.

“Сваки од хорова који је селектован за овај фестивал овде је са разлогом. Хор из Летоније је првак Хорске олимпијаде 2020. која је одржана у Европи.Отац Серафим Бит-Хариби има такви историју да о њему може да се сними филм. Слично је и са осталим учесницима фестивала. Ту је и Византијски хор “Св.Јован Кукузељ” из Тиране, Албанија, који први пут долази да паве у Србији на албанском језику химне у нишкој православној цркви. Тиме ће показати да албански народ исто као и српски припада византијском културном кругу и да је био већински хришћански. Ми започињемо мостове сарадње на једном потпуно другом основу и искрено се надамо да ће се то разумети”, истакла је Сара Цинцаревић.

Прве фестивалске вечери 20.јуна од 19,30 сати наступаћи Нишка црквена певачка дружина “Бранко”, Хор “Св.Василија Острошког”, Дечији омладински хор “Бранко” и монах Отац Серафим Бит-Хариби.

Друге фестивалске вечери 21.јуна од 19,30 сати наступају Хор “Нуша” из Софије, Бугарска, Византијски хор “Св. Јован Кукузељ” из Тиране, Албанија, Хор “Николај ИИ” из Њујорка, САД и Црквени хор “Свети кнез Лазар” из Крушевца.

Црквени хор “Бранко” из Лесковца, Хор “Кинониа” из Турн Северина, Румунија, Камерни састав “Партекс” из Пољске и Хор “Сине Номине” из Кијева, Украјина наступиће на трећиј фестивалској вечери у Саборном храму са почетком у 19,30 сати.

Хор “Благовести” из Риге у Летонији наступа на завршној вечери фестивала у 19,30 сати, а након тога на платоу испред Светосавског дома фестивал ће свечано затворити Хор и симфонијски оркестар РТС-а Моцартовим Реквијемом.

 


#   Сара Цинцаревић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима