Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије одушевљене спектакуларним затварањем "Музичког едикта" уз учешће три хора и орекстар РТС-а

rssBookmark and Share

Ниш 20.06.2019. Јужна Србија Инфо

Заједничким наступом Московског синодалног хора, Хора и оркестра Радио телевизије Србије, Хора „Coro normalista“ из Мексика и Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“ који су извели Стабат матер, митрополита Илариона Алфејева атаворен је Шести међународни фестивал хорске духовне музике „Музички едикт“ који је бијанална манифестација и већ 12 година се одржава у Нишу.

Нишлије одушевљене спектакуларним затварањем "Музичког едикта" уз учешће три хора и орекстар РТС-а

На свечаном затварању фестивала, уз вођство маестра Бојана Суђића, заједничи је наступило 200 извођача, а њихови гласови који су се стопили у јединствен божански глас оставио је публику без речи. Свечаном затварању Шестог међународног фестивала  хорске духовне музике присуствовао је и патријарх српски господин Иринеј као и владика нишки Арсеније али и амбасадори Руске федерације и Мексика. Њима су се придружили градобачелник Ниша Дарко Булатовић и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски са својим сарадницима.

Четврто фестивалско вече које је одржано на платоу испред Светосавског дома отвореио је Хор „Coro normalista“ из Мексика којим је дириговао Хорхе Алтиери Хернандез и који је извео четири композиције. Након тога је наступа Хор Радио телевизије Србије  под дирегентским руководством маестра Бојана Суђића, да би се на крају четврте вечери публици представили гости из Русије, Московски синодални хор којим диригује Алексеј А.Пузаков.

Московски Синодални хор један је од најстаријих професионалних хорова у Русији, основан је у Москви 1721. године. Патријаршијски хор црквењака као појаца, који се појавио у шеснаестом веку, био је основа Синодалниг хора. У почетку се патријаршијски хор, састојао од мушких појаца за службе. Појање је било монофоно све до средине 17.века, после је хор почео да пева полифоне мелодије, чиме уводи дечије гласове, алтове и сопране у групу. Када је Патријаршија укинута 1700.године, хор је постао познат као „саборни“ односно катедрални, и био је везан за Успенски храм у Кремљу. Након оснивања Светог синода 1721.године хор је пребачен и постаје познат као синодални хор. Током 17. и 18.века наступ патријаршијских појаца и будућег синодалног хора истицао се својом музикалношћу и уметничким радом и представио је неку врсту „московске паралеле“ хору састављеном од монархијских црквењака, појаца, преименованом у Судски хор Петра Великог, касније пребаченог у Санкт Петербург.

Данашњи Московски синодални хор је обновљен у пролеће 2009.године. Не тако давно хором почиње да диригује Алексеј А.Пузаков, уметнички директор московског синодалног хора, и који је успео да уједини креативну снагу од 80 певача. Поред учешћа на самим литургијама, Московски синодални хор, такође изводи и концертне програме. Хор сарађује са руским националним оркерстром и Симфонијским оркестром „П. И. Чајковски“, такође је укључен у програме осмишљене за московске божићне и ускршње фестивале и учествује у важним међународним црквеним пројкетима.

На Шестом међународном фестивалу хорске духовне музике “Музички едикт” учествује 19 хорова из 11 земаља са три континента, а овог пута гости су дошло и из Северне и Јужне Америке. Четири цечери у Нишу је певало око 500 певача. Посебност овог фестивала  је у томе  што је свако вече било јединствено по нечему и када је публика била уверена да је учала оного што до сада није, већ наредне вечери ју је дочекало ново изненађење. На сцени су се смењивали хорови који се овог пута нису натпевавали већ су на очаравајући једноставан начин показали своје певачко умеће.

„Циљ самог фестивала је промоција Ниша, као родног града цара Константина, значајног места на хришћанској карти света. Посебан значај овогодишњем фестивалу даје, обележавање осам векова од стицања аутокефалности Српске православне цркве“, казала је  Сара Цинцаревић, диригент Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“. „У сећање на Милански едикт и на најпознатијег „Нишлију“, направили смо један уметнички акт, фестивал Музички едикт, који је на трагу правног акта. Град и целокупна српска јавност моћи ће да виде, да се људи на најразличитији начин моле богу, увек користећи један исти језик, а то је језик музике”, изјавила је Сара Цинцаревић.

Организатор фестивала „Музички едикт“ је Епархија нишка и Нишке црвкено-певачке дружине „Бранко“, под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја,уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија. Фестивал је подржан и од Министарствра за културу и информисање Републике Србије.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Патријарх Иринеј   Драгана Сотировски   Милански едикт   РТС   Дарко Булатовић   Нишка епархија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Санкт Петербург   Сара Цинцаревић   Патријаршија   Владика Арсеније   Музички едикт
@GradonacelnicaN @rts_vesti @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима