Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опера „Кармен“ пред нишком публиком

rssBookmark and Share

Ниш 07.06.2022. Јужна Србија Инфо

Премијера опере “Кармен” Жоржа Бизеа у режији Ивана Вуковића, биће изведена 14. јуна у 20 сати на сцени нишког позоришта, а до краја сезоне, публика може да очекује и извођење на Летњој позорници у Тврђави , чиме би оперска сцена почела да живи пуним плућима, користећи све потенцијале уметничке и културне сцене Ниша.

Илустрација
Илустрација

Диригент опере је Дејан Савић. Прва реприза планирана је за 17. јун у 20.00, а под отвореним небом Летње позорнице биће изведена 27. јун.

Ова опера је заједнички пројекат Нишког симфонијског оркестра, Факултета уметности у Нишу и Народног позоришта, а покровитељ је град Ниш.

„Адриана Анастасов, градска већница за културу и туризам казала је да ће Опера Нишлијама бити приказана на најбољи могући начин и позивала све суграђане да погледају ово уметничко дело“, казала је Анастасов.

Већница је казала да ће овај пројекат Град снажно, као и до сада, подржавати и наредних година.

Према речима редитеља Ивана Вуковића, велико је узбуђење када се споје људи из позоришта и оркестра на једној сцени.

„Атмосфера на нашим пробама које углавном завршавамо апалузом је нешто вредно свог труда“, истиче Вуковић.

Александра Ристић (мецоцопран) у улози Кармен, професорка на Факултету уметности у Нишу објашњава да енергија коју носи Кармен не оставља равнодушним, а као рецепт за дуготрајност извођења свакако издваја музику.

„Сама та пресија да се она изводи стотинама година, а да ви сад треба нешто ново да дате тој Кармен, за мене је био велики изазов. Прво сам месецима размишљала о том карактеру пре него што сам почела да радим усвајам ту улогу. Улога је јако захтевна и карактерно и физички. Нема тренутка предаха, а све је до последње капи крви. Енергија коју носи Кармен не може Вас оставити равнодушним“, казала је Александра Ристић у улози Кармен, професорка на Факултету уметности у Нишу.

Саша Арсенков (тенор) у улози Дон Хосе – а, такође професор на Факултету Уметности напомиње да се нада да ће бити лепа и мало другачија као и претходне две које су биле веселе и занимљиве. Ово је ипак драмски репертор, као што знате Кармен завршава трагично, тако да је мало другачији искорак у целој нашој глумачкој и певачкој каријери, каже Арсенков.

Жорж Бизе био је француски композитор и пијаниста. Најпознатије Бизеово дело је свакако опера Кармен настала 1875. године, према истоименом комаду Проспера Меримеа. Премијера ове опере била је потпуни неуспех. Ненавикнута на овакав садржај и на необичну оркестрацију, публика се у почетку досађивала, а касније чак и звиждала и гласно негодовала. Ову катастрофу употпуниле су и лоше критике, које су изашле у штампи следећег дана. Оперу су, међутим, похвалили прави познаваоци музике – Дебиси, Сен-Санс, Чајковски и Брамс, који је одгледао оперу двадесет пута и тврдио да је то најбоља опера икад написана. Кармен је касније заиста и постигла незапамћен успех и постала најпознатија опера икада, али Бизе то није доживео. Напор који је уложио у настанак и припрему опере, као и велико разочарење због њене пропасти на премијери били су превелики ударац за њега. Умро је 03. јуна 1875. године, у 36-ој години, од срчаног удара, само пар месеци после трагичне премијере.

 

 


#   Ниш   Саша Арсенков   Народно позориште   опера   Кармен опера
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима