Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ОСВРНИТЕ СЕ, ЕВО ГА ХЕРОСТРАТ: Данас се обележава Светски дан позоришта

rssBookmark and Share

27.03.2016. М.М. Јужна Србија Инфо

Многобројним манифестацијама и представама данас и у току вечери, код нас и свету се обележева Свтски дан позоришта.
У Нишу ансмбл Народног позоришта, изводи представу Херострат у режији Ирфана Менсура.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

На иницијативу Међународног позоришног института (ИТИ), већ више од 50 година од 1961. године, широм света обележава се Светски дан позоришта, 27. март. Први пут у Хелсинкију, а затим у Бечу на деветом ИТИ конгресу, јуна 1961. године, тадашњи председник Арви Кивимаа из Финске, предложио је да се прославља Светски дан позоришта. Његов предлог је прихваћен са одушевљењем. Од тада се сваког 27. марта (дан отварања Театра нација 1962. у Паризу) обележава Светски дан позоришта на различите начине.

На тај дан позоришта у свету, национални центри Међународног позоришног института и читава међународна позоришна заједница организује разне позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив ИТИ-ја, увек пише позоришна личност светског угледа. Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и тв станица на свим континентима.

Прву поруку за Светски дан позоришта написао је Жан Кокто 1962. Ове године поруку је написао јужноафрички драмски писац Брет Бејли.

 

Ниш: Херострат

Светски дан позоришта

У Ефесу, 356. године пре нове ере, спаљен је Артемидин храм. Једно од седам светских чуда спалио је грчки трговац Херострат у тежњи да достигне славу и бесмртност, како би се његово име сачувало кроз векове. И уместо да буде кажњен и заборављен, злочинац започиње свој друштвени успон.

Тако почиње прича о вечитој борби добра и зла, примерена за сва времена и све просторе. Прича о манипулацији новцем, моћи и влашћу, која кроз векове стихијски разара цело човечанство. Прича о борби праведника који не може да остане равнодушан када зло, цинизам и лицемерје нарастају и прете да захвате све унаоколо.

Григориј Горин (Григориј Израиљевич Офштејн, 1940–2000, Москва) био је руски писац јеврејског порекла.

Писањем се бавио од студентских дана, када је објављивао под псеудонимом Галка Галкина.
Написао је тридесетак драма, сценарија и збирки афоризама, а посебно су значајни они који се баве периодом перестројке и распада Совјетског Савеза.

Драму „Заборавити Херострата!“ објавио је 1972. године, али она и данас не губи ништа од своје актуелности.

Ово је први Горинов позоришни комад који се ради код нас.

Рођен сам на Богојављење почетком друге половине прошлог века у једној земљи на брдовитом Балкану. Вољом богова та држава се распала на неколико мањих, по структури и уређењу важних и јаких целина које су наставиле своје постојање у рајском благостању.

Школовао сам се у неколико држава, живео са неколико лепих и паметних жена које су ми изродиле три сина. Имам проблем са најмлађим. Воли позориште…

Да би срећно живели не остављам им ништа. Само то и имам…

За свој рад сам награђиван.

Због мог рада ме воле и цене.

Због мог рада ме не воле и не цене.

Мислим и говорим оно што желим. Не припадам никоме. Сам сам, учим и питам паметније за савет…

Пристојан сам, лепо васпитан а понеко грешком каже и мио човек.

Волим све што воле млади.


ОСВРНИТЕ СЕ! ЕВО ГА ХЕРОСТРАТ!

Ирфан Менсур


#   богојављење   представа   Народно позориште   Светски дан позоришта   Ирфан Менсур   27. март  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима