Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

С оне стране процепа: "Павле Вуисић" Лазару Ристовском

rssBookmark and Share

22.08.2016. С.С Јужна Србија Инфо

Друге фестивалске вечери на Летњој позорници у Нишу приказани су филмови „С оне стране“ и „Процеп“. За улогу Жарка у филму „С оне стране“ Лазар Ристовски проглашен је глумцем друге фестивалске вечери

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Вечерас су на програму Филмских сусрета филмови „Добра жена“ и „Поред мене“, међутим где ће се те пројекције одржати у случају најављене кише, знаће се тек после 17 сати. 

Данашњој конференцији за новинаре у Официрском дому у Нишу није присуствовао велики број протагониста синоћ приказаних филмова. Организатори кажу да је разлог томе што су оба филма копродукције и да буџет нишких Филмских сусрета није толико велики да би покрио путне трошкове глумаца из иностранства.

Филм „С оне стране“ је српско - хрватска копродукција у коме главне улоге тумаче Ксенија Маринковић и Лазар Ристовски. Филм је драма, „прича о пустоши“ који доноси рат.

Официр ЈНА оптужен је за ратне злочине у Хрватској, а његова породица прекида контакт са њим и  сели се у Загреб у намери да почне живот без „породичног терета“.  Драма почиње када се официр, након одлежане затворске казне, врати из Хага у Београд.

Будући да је у филму и глумац и  копродуцент, Лазар Ристовски је био једини представник овог филма чију режију потписује хрватски редитељ Зринко Огреста. О улози Жарка каже да је била специфична и тешка јер се у пола филма појављује само гласом:

„Добро је што је продукција закупила два стана, један до другог, па смо Ксенија Маринковић и ја лакше играли телефонске сцене, јер су се снимале паралелно. Дуго сам размишљао да ли да прихватим ту улогу, чинило ми се да није било довољно „меса“ за мене. Испало је добро. Већином сам радио без прецизних редитељских успутстава, интуитивно“, рекао је познати глумац.

За улогу Жарка у овом филму, Ристовски је проглашен глумцем и друге фестивалске вечери. На ову вест реаговао је спонтано:

„Немојте више са наградама, молим вас. Коначно је дошло мојих пет минута. То само значи да пуно радим. Никада нисам бежао од посла, а када није било улога, налазио сам их сам“, рекао је Лазар Ристовски.

Ристовски је за улогу машиновође Илије  у филму „Дневник машиновође“ проглашен  и глумцем прве фестивалске вечери, што значи да са знатном предношћу над осталим глумцима улази у трку за награду публике. 

Научно фантастични хорор филм „Процеп“ је такође имао само једног представника, Милана Тодровића копродуцента. Овај филм редитеља  Дејана Зечевића је јужнокореанско- словеначко- српска копродукција, а Тодоровић каже да су продуценти сами нашли њега.

„Након филма „Мамула“, који је такође хорор филм,  јавили су се и Словенци и Јужно Кореанци који су изразили жељу да учествују у нашем следећем филмском пројекту и тако је дошло до сарадње, рекао је Тодоровић у Нишу. 

Наиме, филм „Процеп“ је сниман у бившој фабрици свиле у Панчеву - Србија, а добио је награду на фестивалу у Сопоту, такође у Србији за најбољи звук.

Вечерас су на програму два филма: „Добра жена“, редитељски деби Мирјане Карановић у коме игра и главну улогу и „Поред мене“ у режији Стевана Филиповића. Раније је, због ветра и пада температуре, пратећи програм који води глумац Десимир Станојевић „Тачно у подне“, пресељен у просторије Фестиваског центра. По најавама метеролога, вечерас ће у Нишу падати киша, а организатори ће место пројекције вечерашњих филмова саопштити после 17 сати.


#   филм   Лаза Ристовски   официрски дом   Филмски сусрети   награда Павле Вуисић   Лазар Ристовски     Десимир Станојевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима