Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Окончан седми фестивал ПИП: Малопаланачко удвориштво и политикантство најгоре сорте

rssBookmark and Share

Алексинац 28.11.2018.

Јами дистрикт, представа у режији Кокана Младеновића, по тексту Милене Богавац, је апсолутни победник овогодишњег Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, и по мишљењу публике и жирија.

Окончан седми фестивал ПИП: Малопаланачко удвориштво и политикантство најгоре сорте

Уручење награда, предвиђено за седми - ревијални дан, се одлаже јер представа "Краљице", у режији Банета Трифуновића, неће бити одржана.

Стручни жири у саставу Миливоје Млађеновић, председник, Слободан Савић и Горан Ибрајтер је пре саопштења победника осудио догађања на овогодишњем фестивалу.

"Једна непромишљена, недовољно утемељена и непринципијелна одлука, бацила је велику сенку на 7. фестивал првоизведених представа у Алексинцу и довела његову будућност у питање. Ничим изазвана, осим малопаланачким удвориштвом и политикантством најгоре сорте, одлука да се два дана уочи Фестивала, а након што је његов репертоар одавно утврђен и усвојен, из селекције изостави представа „Утопљена душа“, Београдског драмског позоришта, а због наводног сукоба интереса између оца селектора и сина глумца, одраз је, по нашем мишљењу, незнања, политичког волунтаризма и комесарске осионости.

Суочени с непријатним чињеницама вануметничке природе, које штете не само позоришту него свеопштој клими у друштву, а на молбу селектора и уметничког директора Фестивала Томислава Трифуновића који је, упркос свему, све време присуствовао Фестивалу и, пре свега, због глумачких ансамбала и публике која је сваке вечери испуњавала салу, одлучили смо да ипак обавимо дужност стручног жирија коју смо прихватили још пре неколико месеци. Јер, као што рече један од награђених на овогодишњем Фестивалу: Алексиначки фестивал се брани у Алексинцу. Ми долепотписани додајемо: слобода се осваја на сцени, а не иза кулиса."

Пре проглашења победника додали су и: "Чланови жирија изражавају снажну подршку Фестивалу који је пре седам година у Алексинцу обновио, у најбољим намерама, Душан Дука Јовановић. Надамо се да ће његови следбеници истрајати у одбрани ове племените позоришне, културне и друштвене мисије."

Награђени на овогодишњем Фестивалу првоизведених представа су:

Награда „Душан Дука Јовановић“ за најбољу младу глумицу додељује се Наташи Станковић за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

Награда за најбољег глумца додељује се Александру Маринковићу за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

Награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу додељује се равноправно Исидори Симијоновић, Нини Нешковић и Вањи Ненадић за улоге у представи „Јами дистрикт“, Милене Богавац, у режији Кокана Младеновића, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда за најбољу режију додељује се Кокану Младеновићу за режију представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда за најбољу представу додељује се представи „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда „Слободан Селенић“ за најбољи текст додељује се Милени Богавац за текст представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

Гласовима публике такође је одлучено да је „Јами дистрикт“ најбоља представа овог Фестивала.

Након одлуке жирија Фестивала у Алексинцу, Кокан Младеновић је објавио: „Захваљујемо на наградама. Битка тек почиње. Након што нам буде уплаћен, новчани део награде биће прослеђен фондацији Подржи живот, Сергеја Трифуновића".

Карте за вечерашњу, отказану, представу "Краљице" могу бити враћене на благајни Центра за културу. Као разлог отказивања представе наводи се да су глумице овог позоришта послале обавештења да не желе да изведу овај комад.

На трагу

Током претходних шест дана неки су покушали да политиком победе позориште, али нису успели, јер публика у Алексинцу уме да препозна медиокритет и награди квалитет. Као што рече Милош Паовић на сцени, по завршетку представе "На трагу" која је заменила непожељну "Утопљену душу" са Сергејом Трифуновићем:

"У претходних седам дана било је свега и свачега, али је ретко ко помињао човека који је овај Фестивал направио, Душан Дука Јовановић, (прекинуо га је  громки аплауз) сигурно би његова порука била: "Само вас гледам!"

Алексинац.Нет

Коментара: 0


#   Алексинац   позориште   Грујица Вељковић   Милош Паовић   Нови Сад   Ничим изазван   Народно позориште   Фестивал првоизведених представа   Сергеј Трифуновић   Душан Дука Јовановић   Олга Ивановић   Кокан Младеновић   Миливоје Млађеновић   Центар за културу   Центар за културу и уметност   Слободан Савић   Битеф театар   Горан Ибрајтер   Јами дистрикт
@WhistlerDick @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима