Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вечерас се отвара Сајам књига у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 20.12.2018. Белами, Јужна Србија Инфо

"Тајна је у књизи". Под овим слоганом 55. Нишки сајам књига биће отворен у вечерас у 18 сати, а отвориће га писац Владимир Пиштало.

Вечерас се отвара Сајам књига у Нишу

На овогодишњем сајму биће преко 60 издавача. Током сајам биће приређен и пратећи културно-уметнички програм.

Цена улазнице је 120 динара, а за групне посете 70 динара.

Пратећи програми

24. децембар

18.00 Свечано отварање Сајма књига

Сајам отвара књижевник Владимир Пиштало

19.00 Промоција књиге Владимира Пиштала СУНЦЕ ОВОГ ДАНА – ПИСМО АНДРИЋУ. Говоре: В. Пиштало и Ненад Шапоња.

Промоција књиге Владимира Пиштала

СУНЦЕ ОВОГ ДАНА

ПИСМО АНДРИЋУ

Нова књига Владимира Пиштала Сунце овог дана: Писмо Андрићу  биће представљена на 55. Нишком сајму књига, 24. децембра од 19 часова. Ненад Шапоња, критичар и уредник, о новом Пишталовом роману каже следеће: 
„Пред читаоцем је књига која нашу књижевност чини одиста великом. Смештајући Андрићево дело усред личног књижевног мита, Пиштало је своју причу о појачаној садашњици исписао као писмо Андрићу. Путопис из света Андрићевог књижевног дела, комбинован је са извештајем из нашег света који прати сунце овог нашег дана. Налазећи се усред „пропагандне киклопизације данашњице“ аутор подиже своју тачку посматрања и отвара нам аналитичке и поетичке прозоре, како према једној књижевној свести и њеном историјском контексту, тако и према пројекцији те свести у овом времену. 
Бескомпромисно демонстрирајући етику књижевне оданости, али истовремено и етику оданости књижевности, приповедању света, Пиштало разговара са Андрићем на начин близак ономе на који је млади Андрић водио „Разговор са Гојом“.
Овај епистоларни роман тока књижевне свести, писан је кроз туђу свест. Усред мреже 
бритких асоцијација, замаскиран је у манифестни говор есеја који у себи садржи скривену и збирку прича и збирку песама и путопис. Он читаоца извештава о Андрићевим прозорима у свет и свест из паноптикума, циркуса и књига; о књижевним прозорима у страст и у тајну жене; о ономе што заиста јесу митски хероји његовог доба; о Гаврилу Принципу и „Младој Босни“ као друштвеноисторијском контексту неправде последњег кметства у тадашњој Европи; али и о истини данашњег света и његовог неоколонијалног устројства у коме „усрећитељи траже од усрећених да се одрекну сопствених очију“.
Лоциран између конкретних времена, Андрићевог и нашег, и безвремена књижевности, овај данашњи Пишталов разговор са Андрићем, уз кориштење душе као лампе, показује како је могуће књижевно, језиком слика и емоција, говорити и о књижевности и о времену у коме се говори.
И заиста, након читања ове књиге, исписане као савршено одсвирана композиција, ни читање Андрића неће бити сасвим исто.“ 

25.

18.00 Представљање књиге "Уснули змајеви" (Лагуна). Реч  је о коауторској књизи коју потписују Аца Селтик и Милош Петковић, а коју је илустровао Игор Крстић.

26.

12.00 Додела сајамских награда.

13.00 Представљање издања SIIC-a из Ниша.

17.00 Промоција романа "Лоза Пелина - Роса", ауторки Драгане Ћосић и Александре Савић, у издању Порталибриса.

18 00 Најава књиге „Мемоари - Луј Фраше д ` Епере“. О књизи ће говорити Зоран Колунџија, власник издавачке куће Прометеј. 

Биће речи и о другим белешкама овог француског маршала и српског војводе (Солунски фронт, Србија, Балкан)

19.00 Представљање романа "Светионичар - Притајено зло" аутора Младена Ђорђевића у издању "Отворене књиге"  и коауторског романа "Језомор - Портрет тропрстог сликара" (Порталибрис) који потписују Младен Станисављевић и Милош Петковић. На промоцији ће говорити председник друштва љубитеља фантастике "Ордо Драко Ниш" Дарко Станковић.

27.

(Дечији дан)

Током дана прeдстављање књига и наступи аутора за децу из Ниша и Србије

17.00 О суштини часописа „Даница“ и „Даница за младе“ за 2018. годину говориће: др Горан Максимовић, професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу – о суштини савременог погледа на Вука у 2018. години, мр Милунка Митић, председница Скупштине Друштва за неговање духовних вреднсоти „Вук Караџић“ Ниш – о поетским прилозима у часопсиу „Даница“, Немања Јовановић, докторанд Филозофског факултета Универзитета у Нишу – о „Даници за младе“, Драгана Јовановић, глумица Народног позоришта Ниш – казиваће стихове из „Данице“.

18.00 Промоција збирке илустрованих прича "Вилин-перо Драконије" коју су писали и илустровали нишки основци, а објавило Удружење љубитеља фантастике Ордо Драко Ниш. Учесници ће бити чланови друштва и деца-аутори.

19 00 Разговор о књизи  из „Лечење ратних рана екстремитета“ проф. др Зорана Голубовића, дир. Клинике за отопедију (издавач Медицински факултет, Ниш; 2018).

Поред аутора књиге, о њој ће говорити и acc. др мед сци  Предраг Стоиљковић, заменик дир. Клинике за ортопедију.

28.

18,00 Промоција тетралогије "Патуљци и виле" аутора Милоша Петковића у издању "Пчелице". Том приликом, одломке из књига „Пролеће“, „Лето“, „Јесен“ и „Зима“ читаће новинарка Марија Ружић са телевизије Belle Amie.

29.

17.00 Писац Данијел Јовановић, аутор серијала „Северна капија“ (у издању Отворене књиге) промовишe трећи део серијала: "Странице од песка".

18.00      Промоција књиге  „Срби између параноичности и наивности“ аутора Жикице Симића, у издању ИК „Прометеј“. Осим аутора учесници би били др Ивица Живковић и Владимир Вељковић (публициста и историчар из Ниша).

19 00 Наставак разговора о књизи „Позоришни дирер и други записи“ - Алексанадар Милосављевић  (Издавач Стеријино позорје).

Разговор ће водити Спасоје Миловановић, директор Народног позоришта у Нишу и  Дејан Петковић, таетролог.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јужна Србија Инфо   Медицински факултет   Горан Максимовић   Сајам књига   Нишки културни центар   Милош Петковић   Игор Крстић   Солунски фронт   Ивица Живковић   Чаир СЦ   Ана Јовановић   Драгана Јовановић   Владимир Пиштало
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима