Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Музеју црквених старина Епархије нишке отворена изложба „Уметнички повези књига”

rssBookmark and Share

Ниш 17.12.2022. Радио Глас, Јужна Србија Инфо

Изложба под називом „Уметнички повези књига”, аутора Александра Ћеклића, отворена je у Музеју црквених старина Православне Епархије нишке у четвртак, 15. децембра 2022. године, у организацији Нишког културног центра и Музеја црквених старина Православне Епархије нишке.

Фото: Радио Глас
Фото: Радио Глас

На отварању су говорили аутор Александар Ћеклић, јеромонах Николај (Јоцић), настојатељ свештене обитељи Светог Романа и Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

Присутнима се најпре обратио господин Срђан Савић, истакавши да Нишки културни центар организује различите типове изложби које су посвећене ликовним уметностима, али да је сада у фокусу уметнички повез књига.

Потом је присутне поздравио јеромонах Николај Јоцић рекавши: „Наш народ поред врлина има и по неку ману, а једна од тих је да не успе за живота да препозна и да цени труд људи. Обично чекамо да прође четрдесет дана, или мало више, па да се о њему пише, да се хвали и да се та уметност уздиже. А овиме исправљамо ту своју малу карактерну неправилност, да треба људе за живота ценити, за живота им дати простора, за живота им дати ветар у леђа, без обзира да ли су стари или млади, да ли је то дело авангардно или непримерено. Одувек су уметници мало несхваћени, али ова уметност ће итекако бити схваћена, верујем, од свију вас и нашега града." На крају се посетиоцима обратио и аутор Александар Ћеклић, рекавши да је књига чудесан предмет у нашем животу, и да, иако материјална, она представља спону са духовним светом.

Изложби је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, свештенство Епархије нишке и велики број посетилаца.

Изложба ће трајати до 15. јануара 2023. године у Музеју црквених старина у Светосавском дому у Нишу.

Извор: Радио Глас Епархије нишке


#   Ниш   Нишка епархија   Нишки културни центар   Светосавски дом   Владика Арсеније   Музеј црквених старина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима