Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Muzeju crkvenih starina Eparhije niške otvorena izložba „Umetnički povezi knjiga”

rssBookmark and Share

Niš 17.12.2022. Radio Glas, Južna Srbija Info

Izložba pod nazivom „Umetnički povezi knjiga”, autora Aleksandra Ćeklića, otvorena je u Muzeju crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške u četvrtak, 15. decembra 2022. godine, u organizaciji Niškog kulturnog centra i Muzeja crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške.

Foto: Radio Glas
Foto: Radio Glas

Na otvaranju su govorili autor Aleksandar Ćeklić, jeromonah Nikolaj (Jocić), nastojatelj sveštene obitelji Svetog Romana i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.

Prisutnima se najpre obratio gospodin Srđan Savić, istakavši da Niški kulturni centar organizuje različite tipove izložbi koje su posvećene likovnim umetnostima, ali da je sada u fokusu umetnički povez knjiga.

Potom je prisutne pozdravio jeromonah Nikolaj Jocić rekavši: „Naš narod pored vrlina ima i po neku manu, a jedna od tih je da ne uspe za života da prepozna i da ceni trud ljudi. Obično čekamo da prođe četrdeset dana, ili malo više, pa da se o njemu piše, da se hvali i da se ta umetnost uzdiže. A ovime ispravljamo tu svoju malu karakternu nepravilnost, da treba ljude za života ceniti, za života im dati prostora, za života im dati vetar u leđa, bez obzira da li su stari ili mladi, da li je to delo avangardno ili neprimereno. Oduvek su umetnici malo neshvaćeni, ali ova umetnost će itekako biti shvaćena, verujem, od sviju vas i našega grada." Na kraju se posetiocima obratio i autor Aleksandar Ćeklić, rekavši da je knjiga čudesan predmet u našem životu, i da, iako materijalna, ona predstavlja sponu sa duhovnim svetom.

Izložbi je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije, sveštenstvo Eparhije niške i veliki broj posetilaca.

Izložba će trajati do 15. januara 2023. godine u Muzeju crkvenih starina u Svetosavskom domu u Nišu.

Izvor: Radio Glas Eparhije niške


#   Niš   Niška eparhija   Niški kulturni centar   Svetosavski dom   Vladika Arsenije   Muzej crkvenih starina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima