Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Владичин Хан: Позориште уместо ТВ-а

rssBookmark and Share

Владичин Хан 12.02.2016.

Дечије позориште „Црвенкапа“ из Владичиног Хана припрема са млађом групом полазника глуме представу „Снежана и седам патуљака“, чија би премијера требало да буде одржана средином марта.

Владичин Хан: Позориште уместо ТВ-а

Драгана Филиповић, водитељ „Црвенкапе“, каже да је остало још да се заврши сценографија за представу, као и да се дораде костими. Одабрана је и музика.

Представу је режирала управо Филиповићева, по тексту Радослава Радивојевића, дугогодишњег директора Позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

- Са старијом групом радимо на представи „Играјмо се позоришта“, по тексту Бојана Милорадовића. Рецензију је радио Љубивоје Ршумовић. Још увек не знамо када ће бити премијера. Пошто смо са представом „Штрумпфови“ имали велики успех, деца која учествују у овој представи, желе да кренемо са новом представом под истим називом. Шеснестогодишњак Предраг Станојковић, који и глуми, написао је текст, а моја маленкост је режирала „Штрумпфове“ - наводи Филиповићева.

А „Црвенкапина“ позоришна чаролија почела је 2004. године, када су се ентузијасти и деца из Владичиног Хана окупили и приказали прву представу рађену по познатој бајци, па је и дечије аматерско позориште тако добило име.

У позоришту Драгана ради сама са две групе полазника. У првој су млађа деца од пет до 10 година, а у другој тинејџери до 15 година.

- Те 2004. године кренули смо са децом да радимо ја, као педагог, и Милован Илић, познатији као Мики Мазало, свестрани уметник, сликар и новинар. Након неколико година Мики је отишао из позоришта због сплета неких околности. Нисам желела да се позориште угаси, па сам наставила да радим са децом. Било је веома тешко, али уз рад, љубав и жељу да то неко знање које имам и пренесем, издржали смо. Хан има позоришну традицију дугу више од 50 година, тако да често волим да кажем да ми нисмо основали позориште, него да смо само наставили тамо где су наши преци стали - каже Филиповићева.

Од шездесетих година прошлог века у Хану је постојало дечије, омладинско и позориште за одрасле.  „Црвенкапа“, каже Филиповићева, негује своје обележје од самог почетка.

Ту су интерпретације познатих бајки, класична музика, раскошни костими и поједностављена сценографија.

- Поред сценске уметности организујемо и маскенбале, дечије модне ревије и друге садржаје који негују и развијају стваралаштво код деце. До сада смо имали преко тридесет премијера. Углавном смо играли по драматизацијама које је радио Радослав Радивојевић. Њега увек помињем као једног изузетно драгог лика. Освојили смо и бројне награде на фестивалима. Издвојила бих четврту награду на републичком фестивалу у Убу, а на нивоу фестивала југоисточне Србије освојили све могуће награде. Више пута смо добијали награде за сценографију, глуму, музику, а 2008. смо добили награду за најбољу режију - присећа се Филиповићева.

Број деце која похађају глуму у Владичином Хану варира од године до године. У просеку је њих тридесетак до четрдесетак. Интересовање је велико, тако да из године у годину родитељи све више доводе децу у Центар културе на часове глуме.

Општина Владичин Хан максимално помаже позориште, ту су и спонзори, тако да деца не плаћају чланарину.

Позориште „Црвенкапа“ реализовало је и различите пројекте у сарадњи са невладиним сектором и надлежним министарствима. Постало је знак препознавања Владичиног Хана на културним мапама. Филиповићева каже да су јој се у почетку многи подсмевали када је кренула да ради представе, што је према њеној оцени само показатељ како се на културу гледа у овдашњим срединама.

- Већина деце која дођу нису имала никаквих додира са позориштем, нити су пак икада била у позоришту. Поред глуме, ми и учимо о историји позоришта, тако да смо постали нека врста уточишта  за децу. Постали смо алтернатива за садржаје који им се нуде на телевизији, било за децу на сцени, или у публици - каже Филиповићева.

Она поручује да ће се свим снагама борити и да неће одустати од позоришта.

ОК радио


#   позориште   Владичин Хан   Бора Станковић   Љубивоје Ршумовић   аматерско позориште   класична музика   ОК Радио   Драгана Филиповић  
@okradio_rs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима