Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан ослобођења Ниша од Турака

rssBookmark and Share

Ниш 11.01.2019. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима у центру Ниша обележен је 11. jануар, дан ослобођења Ниша од Турака.

Дан ослобођења Ниша од Турака

Венце су, на дан када је Ниш, после готово пет векова, пре 181 године ослобођен од отоманског ропства, положили Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председник Скупштине Града Ниша мр Раде Рајковић, представници војске, полиције, Драгана Сотировски начелница Нишавског округа, Српко-руског хуманитарног центра, као и представници удружења које негују традиције ослободилачких ратова.

Дана 11. јануара 1878. године Ниш је ослобођен од Турака и после скоро пет векова робовања, припојен матици Србији. Борбе за ослобођење Ниша отпочеле су средином децембра 1877. године, када су Ибарска, Моравска и Дунавска дивизија прешле српско-турску границу и заузеле положаје северозападно од града, приближивши му се на пет до осам километара.

Ибарска дивизија је продрла и јужније и пресекла везу између Ниша и Лесковца. Потом је српска војска освојоила Пирот и Белу Паланку, онемогућивши везу турског гарнизона у Нишу са трупама у Софији и избила на планину Селичевицу затворивши обруч око Ниша и са јужне стране.

Укупне српске снаге имале су 15.000 војника и 102 топа, а турске 5.000 војника и 267 топова.

Коментара: 0


#   Ниш   Пирот   Драгана Сотировски   Дарко Булатовић   Раде Рајковић   Трг краља Милана   Војска Србије   Дан ослобођења од Турака
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима